top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Na een nieuwe studie blijkt dat Eilat's koraalriffen in slechtere conditie zijn dan gedacht


Ter illustratie. Screenshot YouTube


Uit zondag door het ministerie van Milieubescherming gepubliceerd rapport blijkt dat het koraalrif van Eilat is minder veerkrachtig dan werd aangenomen. Het rif in de Golf van Eilat /Aqaba wordt geconfronteerd met toenemende milieudruk, waarvan sommige verband houden met klimaatverandering, volgens het onderzoek naar de status van het rif in 2020, aldus meldt de krant Haaretz.


Het rif van Eilat, het meest noordelijke koraalrif ter wereld, wordt nog steeds beschouwd als relatief veerkrachtig tegen klimaatverandering. Terwijl de meeste van zijn tegenhangers over de hele wereld de afgelopen decennia steeds zieker zijn geworden, met koraalsterfte tot dubbele cijfers, is het rif in Eilat er bijna ongedeerd doorheen gekomen. Bovendien hebben studies aangetoond dat de koralen zelf niet nadelig worden beïnvloed door stijgende watertemperaturen in de golf.


Het laatste onderzoek, uitgevoerd door Yonathan Shaked en prof. Amatzia Genin van het Interuniversitair Instituut voor Mariene Wetenschappen in Eilat, onthult een aantal bedreigingen voor de koralen als gevolg van klimaatverandering.


Deze omvatten stijgende watertemperaturen, toenemende concentratie van gevaarlijke materialen als gevolg van veranderingen in de stroming patronen in de golf, een uitzonderlijke storm die het rif zwaar heeft beschadigd, de ophoping van afval op de zeebodem en veranderingen in de chemische samenstelling van het water als gevolg van een stijging van de kooldioxideconcentraties in de lucht.


De ernstigste schade die in de studie wordt beschreven, werd veroorzaakt door een uitzonderlijke storm in maart 2020 die enorme schade aanrichtte aan de stranden van de stad. De felle winden en extreme golven van de storm beukten de riffen tot een diepte van maximaal 10 meter onder het oppervlak en braken de kolonies. Daaropvolgende overstromingen en erosie bedekten de kolonies met zand dat van de oceaanbodem was opgewoeld. In sommige onderzochte gebieden veroorzaakte de storm het verlies van tot 22 procent van het gebied van het rif, en van 6 procent in de minst getroffen gebieden.


De wetenschappers constateerden ook een stijging van de concentraties stikstof, fosfor en chlorofyl in het water van de Golf van Eilat, voornamelijk door de lozing van geconcentreerde pekel uit een nabijgelegen ontziltingsinstallatie. De tot nu toe lage niveaus van deze voedingsstoffen zijn verantwoordelijk voor de grote helderheid van het water in de golf en voor de gezondheid van de koralen. Volgens Dror Zurel, de coördinator van de monitoring van het mariene milieu van het ministerie, hebben stijgende watertemperaturen de huidige patronen in de golf beïnvloed, wat verder heeft bijgedragen aan de te hoge nutriëntenconcentraties.


Vorig jaar werd in de golf een recordwatertemperatuur van 29,1 graden Celsius geregistreerd. Het vorige record, negen jaar eerder opgetekend, was 28,4 graden Celsius, voor een gemiddelde jaarlijkse stijging van 0,036 graden Celsius. Dat is driemaal de opwarming van de zeeën en oceanen in de wereld, berekend door het Intergouvernementeel Panel over klimaatverandering.Een extreme hittegolf in Eilat in 2017 die ervoor zorgde dat de watertemperatuur in 24 uur met 1 graad Celsius steeg, veroorzaakte een massale afsterving van vissen. De onderzoekers vrezen dat dergelijke extreme temperatuurgebeurtenissen de komende jaren vaker zullen voorkomen, naarmate de klimaatcrisis verergert.


Een aanvullend onderzoek uitgevoerd door Israel Oceanographic and Limnological Research met behulp van een onderwaterrobot vond 350.000 ton afval per kilometer op de oceaanbodem van de Golf van Eilat - een verbazingwekkende 1.000 keer de hoeveelheid op de bodem van de Middellandse Zee op vergelijkbare diepten.


Het afval omvatte niet alleen plastic flessen, wegwerpservies en containers voor zonnebrandcrème, maar ook zware voorwerpen die tijdens de storm van 20 maart in het water werden geveegd, zoals ligstoelen, vloerkleden en brokken ijzer.


In een schriftelijke reactie op het laatste rapport zei de minister van Milieubescherming, Tamar Zandberg, dat het nu belangrijker is dan ooit om de milieudruk op de Golf van Eilat in het algemeen en het koraalrif in het bijzonder te verlichten.


Het rapport bevatte naast het slechte ook goed nieuws. Tussen december 2019 en maart 2020 klom een ​​groene zeeschildpad op het strand om haar eieren te leggen – een zeer zeldzame gebeurtenis in Eilat. Sommige van de jongen zijn in de zee terechtgekomen, maar sommige eieren zijn beschadigd door de storm van maart 2020.43 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page