top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Na rapport over de de ramp op de berg Meron en de verantwoordelijkheid van Netanyahu komen de reacties los

Screenshot YouTube


Na het vrijgeven van het 320-pagina's tellende rapport van de staatsonderzoekscommissie waaruit de verantwoordelijkheid van premier Netanyahu en anderen voor de ramp op de berg Meron in april 2021 blijkt, komt de kritiek los.


Het rapport kwam tot de conclusie dat premier Netanyahu volledig verantwoordelijk is, maar geeft geen aanbeveling of hij al of niet moet worden vervolgd, dat is aan de procureur-generaal.


Nadat haar voorganger Avichai Mandelblit in juli 2021 het strafrechtelijk onderzoek bevroor om de staatscommissie voorrang te geven bij het onderzoek naar de tragedie, waarbij 45 mensen werden gedood, zal procureur-generaal Gali Baharav-Miara zal het strafrechtelijk onderzoek naar degenen die verantwoordelijk zijn voor de Meron-pelgrimstocht in april 2021 opnieuw starten.


Politiechef Kobi Shabtai zegt dat hij de verantwoordelijkheid aanvaardt voor zijn rol in de Meron-ramp en bereid is af te treden zodra de regering besluit dat hij dat moet doen.


“Commissaris Shabtai aanvaardt, zoals hij altijd heeft gedaan in al zijn functies, de volledige verantwoordelijkheid”, aldus een verklaring van de politie. “Commissaris Shabtai vroeg begin dit jaar om aftreden, maar ging in op het verzoek van de regering om aan te blijven gezien de oorlogssituatie. Commissaris Shabtai zal, na veertig jaar dienst, aftreden zodra de regering daartoe besluit.


Anderen, waaronder premier Netanyahu en toenmalig minister van Politie en huidig voorzitter van de Knesset hebben nog niet gereageerd.


Een organisatie die de families van de 45 slachtoffers van de Meron-ramp vertegenwoordigt, roept de regering op om de aanbevelingen van de staatscommissie serieus te nemen en noemt het rapport een ‘eerste stap op weg naar gerechtigheid’.


“Het is krankzinnig dat we bijna drie jaar moesten wachten om te horen wat duidelijk was: degenen die verantwoordelijk waren voor het succes van de pelgrimstocht, toen deze slaagde, waren ook verantwoordelijk voor de mislukking ervan. Een mislukking die eindigde met 45 doden en meer dan 100 gewonden,” aldus The Times of Israel.


Oppositieleider Yair Lapid, was duidelijk in zijn reactie, en zei in de The Times of Israel:

Als premier Benjamin Netanyahu in functie blijft, “is de volgende ramp slechts een kwestie van tijd”, verklaart oppositieleider Yair Lapid nadat een staatsonderzoekscommissie de premier persoonlijk verantwoordelijk heeft bevonden voor de Mount Meron-ramp van april 2021, waarbij 45 mensen om het leven kwamen. werden gedood in een oogwenk bij het graf op een heuveltop van een wijze uit de tweede eeuw in het noorden van Israël, ondanks talrijke veiligheidswaarschuwingen vooraf.


“Uit het vandaag gepubliceerde rapport blijkt dat de ramp voorkomen had kunnen worden. Het schrift hing aan de muur. Het duidt op criminele nalatigheid, arrogantie en afstandelijkheid, het duidt op volledige onverantwoordelijkheid”, vertelt Lapid aan verslaggevers.


“Als Netanyahu een gewone burger was, zou hij vandaag terechtstaan ​​wegens het veroorzaken van de dood door nalatigheid en naar de gevangenis gaan.”


“Uit respect voor de slachtoffers van de berg Meron, en om zijn volgende ramp te voorkomen, moet hij naar huis gaan”, zegt Lapid, die ook herhaaldelijk heeft opgeroepen tot de verdrijving van Netanyahu na het bloedbad van 7 oktober. Het rapport “laat geen ruimte voor twijfel” over de persoonlijke verantwoordelijkheid van de premier, voegt hij eraan toe.


“Wat er in Meron is gebeurd, is geen ongeluk of fout, het is een patroon van verwaarlozing, nalatigheid en gevaarlijke nationale onverantwoordelijkheid”, zegt hij tegen verslaggevers.


Minister van Oorlogskabinet Benny Gantz verwelkomt de bevindingen van de commissie en noemt het “een levensreddend rapport dat bestudeerd zou moeten worden in alle ministeries en noodhulpinstanties” – maar weigert op te roepen tot het aftreden van Netanyahu.


Net als Lapid trekken verschillende wetgevers een grens tussen Netanyahu's vermeende nalatigheid ten aanzien van Meron en de mislukkingen in de aanloop naar het bloedbad van 7 oktober, waarvoor Netanyahu heeft geweigerd de verantwoordelijkheid te nemen.

“Er is een directe lijn tussen de Carmel-ramp, de Meron-ramp en de mislukking van 7 oktober – het ontlopen van de verantwoordelijkheid door de premier en zijn kabinet voor het beheer van de staatszaken”, zegt Mickey Levi, parlementslid van Yesh Atid. "Op de een of andere manier weten ze het altijd niet, horen ze niet en zien ze niet."


Net zoals de premier “verantwoordelijk was voor de Meron-ramp, is hij ook verantwoordelijk voor de ramp van 7 oktober” en kan hij zijn verantwoordelijkheid niet blijven ontlopen, tweet Yisrael Beytenu, parlementslid Yulia Malinovsky.
396 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page