israelnieuws tags israelnieuws
top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Na rellen aan de grens en brandende ballonnen heeft de IDF Hamas doelen in Gaza vernietigd


Leden van de 'Nachtelijke Eenheid" aan de grens met Israël. Foto Twitter KAN NIeuws


Nadat er op zaterdag brandende ballonnen uit Gaza voor branden in zuid Israël hadden gezorgd, en er in de avond opnieuw rellen aan de grens met Israël plaatsvonden heeft de IDF Hamas doelen in Gaza vernietigd. Hamas heeft aangekondigd dat er later op zondag opnieuw rellen zullen plaatsvinden.


"In de nacht (zondag) troffen IDF-straaljagers een militair terrein van Hamas dat wordt gebruikt voor de productie van wapens en training, evenals een ingang naar een terreurtunnel naast Jabalia", luidt de persverklaing van de IDF


"De aanvallen waren een reactie op het lanceren van brandbommen door Hamas op Israëlisch grondgebied en op de gewelddadige rellen die gisteren plaatsvonden. Beide voorbeelden van hoe Hamas terreurtactieken blijft toepassen en burgers blijft aanvallen."


Kort nadat brandende ballonnen twee bosbranden hadden veroorzaakt in zuid Israël, beginnen er aan de Gaza kant van de grens met Israël rellen waarbij volgens Palestijnse bronnen 11 Palestijnen gewond zouden zijn geraakt.


De Palestijnse demonstranten gooiden onder andere explosieven richting de IDF soldaten aan de andere kant van het grenshek.


De Hamas-eenheid die de nachtelijke rellen aan het grenshek organiseert, zei zaterdagmiddag dat ze de activiteiten zouden hernieuwen, uit protest tegen de vertraging van Israël bij het versoepelen van de blokkade van de Gaza strip.


Dit soort uitspraken is in tegenspraak van wat er werkelijk wordt gedaan door Israël om het leven in Gaza dragelijker te maken. Nadat eerder al 1.500 handelaren en werkers uit Gaza Israël in mochten heeft Israël afgeklopen donderdag nog eens 1.000 Gazanen toestemming gegeven Isra:el in te komen.


Ook werd op donderdag de lijst met goederen die richting Gaza uitgebried waardoor er ook cement en ijzer de grens overgaan.


Eerder deze maand kwamen Israël, Qatar en de Verenigde Naties een nieuw mechanisme overeen om geld uit Qatar naar Gaza over te brengen.

Desondanks kondigden vertegenwoordigers van de Palestijnse facties in Gaza, waaronder Hamas en de Islamitische Jihad, aan dat ze hun activiteiten tegen Israël de komende dagen zouden laten toenemen, inclusief het lanceren van ballonnen met explosieven. De aankondiging voegde eraan toe dat elke verwonding van Palestijnse demonstranten "een passend antwoord zou opleveren van de verzetstroepen en hun militaire vleugels."

92 weergaven0 opmerkingen
bottom of page
israelnieuws