top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Naar nu blijkt zal de militaire rabbijn ondergeschikt zijn aan de rabbijnen en niet aan de stafchef


IDF-rabbijn Eyal Karim


De aangewezen coalitie zal naar verwachting een wetsvoorstel indienen volgens welke de militaire rabbijn zal worden benoemd door een commissie waarvan de opperrabbijn ook lid zal zijn, en hij zal niet ondergeschikt zijn aan de chef-staf "in halachisch-professionele zaken".


De vraag die hieruit opkomt is of een religieuze soldaat bijvoorbeeld een bevel om samen met een vrouw in een gevechtsbataljon te dienen, kan weigeren en zich daarbij beroept op de positie van de militaire opperrabbijn, die in strijd zou kunnen zijn met de positie van zijn commandanten, meldt Ynet.


Het voorstel is onder meer ondertekend door de voorzitter van de religieus-zionistische partij Bezalel Smotrich, Knesset-lid Moshe Gafni van Torah Judaism en andere Knesset leden van de aangewezen coalitie, waaronder Likud en Shas.


Het voorstel stelt dat "de militaire opperrabbijn zal worden benoemd door de minister van Defensie op basis van de aanbevelingen van een professioneel-openbare commissie", waarvan de voorzitter van de opperrabbinale raad (de opperrabbijn) lid zullen zijn


De rang van de militaire opperrabbijn zal volgens het wetsvoorstel de rang van kolonel zijn, en hij zal een permanent lid zijn van het IDF General Staff-forum, maar terwijl hij in militaire aangelegenheden ondergeschikt zal zijn aan de chef-staf, "in halachisch professionele zaken zal hij zich niet onderwerpen aan zijn meerderen". Volgens het wetsvoorstel "zal de militaire rabbijn in zijn halachische uitspraken onderworpen zijn aan de uitspraken van de Opperrabbinaatsraad.


Dit zou dus kunnen inhouden dat orders van de Stafchef niet worden opgevolgd maar alleen een order van de Opperrabbijn, een absoluut ongewenste situatie.


69 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page