top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Naar verwachting zal Netanyahu de taak krijgen een regering samen te stellen


Screenshot YouTube


President Isaac Herzog zal vanaf woensdagochtend partijleiders ontmoeten in zijn officiële residentie in Jeruzalem om aanbevelingen te doen voor wie de volgende regering zal vormen en de volgende premier van het land zal worden.


Van alle partijen in het rechtse blok van Benjamin Netanyahu wordt verwacht dat ze de Likud-voorzitter steunen door hem 64 aanbevelingen te doen.


Yair Lapid zal alleen door zijn eigen partijleden en Labor worden aanbevolen, aangezien de partijen van Gantz en Liberman hebben besloten geen enkele aanbeveling te doen en ook de Arabische partijen niemand zullen aanbevelen.


Dinsdag kwam Netanyahu bijeen voor coalitiebesprekingen in een vroeg stadium met Avi Maoz, voorzitter van de homofobe Noam-partij die liep op het religieuze zionisme-ticket, die eiste dat het blok "de Joodse identiteit promoot" door een speciale Knesset-commissie op te richten en 'genderstudies' te verbieden op basisscholen.


Nu Netanyahu alle partijleiders van zijn coalitie heeft ontmoet voor voorbereidende besprekingen, waarbij elke partij de gelegenheid had om hun eisen te uiten, zullen woensdag officiële onderhandelingen beginnen om de toekomstige regeringscoalitie te vormen.


De partijen zullen naar verwachting woensdag een langere en meer gedetailleerde lijst van hun eisen publiceren. De drie religieuze zionistische facties en het United Torah Judaism zijn naar verluidt tegen de oprichting van een regering zonder een alomvattend regeerakkoord dat aan al hun eisen voldoet. Bronnen zeggen echter dat er waarschijnlijk een compromis zal worden bereikt waarin de resterende geschillen worden uitgesteld tot een latere datum om binnen twee tot drie weken een regering te vormen.

63 weergaven0 opmerkingen
bottom of page