top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Nadat zijn zoon bijna was verdronken, ontwikkelt vader een levensreddend polsbandje


Screenshot video


Mattan Shani verdronk bijna in de vreemde stroming, maar zijn aanraking met de dood inspireerde tot het ontwikkelen van een polsbandje dat vele levens kan redden.


Hij wordt binnen enkele seconden opgeblazen tot een folieballon gevuld met acht liter waterstofschuim.


Dat is meer dan genoeg om een ​​gemiddelde volwassene (85 kilogram/187 pond) in geval van nood overeind te houden totdat er hulp arriveert.


Het mechanisme is opmerkelijk klein – weegt slechts 20 gram (minder dan ¾ ounce) – en past onopvallend weg in wat lijkt op niets anders dan de zweetband van een tennisser.


Een surfer die het LifeSaver-prototype draagt. Foto met dank aan Neomare via ISRAEL21c


Mattans vader, Noam Shani, een voormalige gevechtspiloot die ingenieur en hightechondernemer werd, besloot een draagbaar drijfhulpmiddel te maken terwijl hij bij zijn toen 25-jarige zoon zat, herstellende in het ziekenhuis na zijn beproeving bijna zes jaar geleden.


Hij was ervan overtuigd dat het apparaat aantrekkelijk en modieus moest zijn, zodat mensen het zouden willen dragen.


Er was al iets op de markt dat een soortgelijke taak deed – een apparaat genaamd Kingii – dat ongeveer zo groot is als een portemonnee.


Noam Shani heeft drie jaar lang tevergeefs geprobeerd een chemisch proces te identificeren dat veel minder ruimte in beslag zou nemen en effectiever zou zijn in het redden van levens.


Hij werkte samen met collega-ondernemers Eldad Erel en Omri Dagan en in 2021 richtten zij Neomare op , gevestigd in Kfar Hess, centraal Israël.


“Twee jaar geleden ontmoetten we een aantal zeer slimme mensen in een laboratorium hier in Israël, samen met een aantal zeer creatieve Russische adviseurs”, aldus Erel, de CEO van het bedrijf.


De juiste chemie

Dat leidde tot de doorbraak. Ze stuitten op een chemische reactie die precies deed wat ze wilden. Het werkt met kleine hoeveelheden vloeistof en poeder die in aparte kamers worden opgeslagen.


Een zwemmer in nood drukt op de knop, mengt de twee en vult een ballon met een warme (30C/86F) en veilige vorm van waterstof.


Er is geen geheim voor de chemicaliën die ze gebruiken – een ionisch hydride en een boorhydride, voor degenen die deze dingen begrijpen – maar Neomare heeft de combinatie gepatenteerd, wat betekent dat niemand anders het kan gebruiken.


Het polsbandje, gebrandmerkt als LifeSaver, bevat 8 gram chemicaliën en een ballon van 12 gram die 8 liter schuim kan bevatten. Het wordt in 20 seconden opgeblazen en is voor eenmalig gebruik.De Kingii, zijn grootste rivaal, weegt 168 gram en blaast een ballon van 4 liter in twee seconden op met behulp van een vervangbare patroon met koolstofdioxide.


Erel is ervan overtuigd dat uiteindelijk de grootte er toe zal doen. “Het moet modieus zijn”, zegt hij. “We zochten rond naar een product dat deed wat we wilden, maar we vonden er maar één en het was te omvangrijk.


“We willen dat onze doelgroep, de meesten van hen 30 jaar of jonger, het mee de zee in nemen. Kijk naar het strand en er is bijna geen kleding, dus het moet een mode-item zijn.”


De wereld redden

Neomare is een kleine startup, tot nu toe afhankelijk van de oprichters en crowdfunding om zijn product te ontwikkelen, en vastbesloten om rechtstreeks aan consumenten te verkopen in plaats van via tussenpersonen.


De LifeSaver is vanaf september 2024 in winkels over de hele wereld voor $ 59 te koop, zegt Erel, met het vertrouwen van een man die geen deadline laat schieten. Het bedrijf streeft ernaar om er in het eerste jaar een miljoen van te produceren.


Het LifeSaver-polsbandje. Foto met dank aan Neomare via ISRAEL21c


Neomare zegt dat iedereen die voor zijn plezier of voor zijn werk het water in gaat, een potentiële koper is.


Erel zegt dat hij denkt dat de ROI (return on investment) van het bedrijf zal bestaan ​​uit geredde levens.


Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie verdrinken jaarlijks 236.000 mensen . Het is wereldwijd een van de belangrijkste doodsoorzaken voor kinderen en jongeren, en veel overlevenden van een bijna-verdrinking kunnen op lange termijn hersen- en longschade oplopen.


Erel heeft een regel uit de Talmoed prominent weergegeven op de Neomare-website, dat degene die één leven redt, wordt geacht de hele wereld te hebben gered.


Maar hij wil het beter doen.


'Ik heb een missie van God', zegt hij. “Als ik drie getuigenissen krijg – drie, niet één – van mensen wier levens zijn gered met ons product, zal ik zeggen: dank je wel, ik heb mijn missie volbracht.”


'Ik kon mezelf niet redden'

Mattan Shani deelt die visie. Hij was een financiële student toen hij bijna verdronk, en nu werkt hij als VP financiën en administratie bij Neomare, waar hij helpt een droom werkelijkheid te maken.

“We willen weten dat we mensen in mijn situatie kunnen helpen”, zegt hij.


Hij was met vrienden op het strand van Habonim toen er geen badmeester aanwezig was.


"Het was niet erg diep, maar we kwamen in een draaikolk terecht, een soort draaikolk, en we konden niet meer terug naar de kust", herinnert hij zich. “De zee bleef ons naar buiten duwen, hoe hard we ook probeerden te zwemmen.


“Ik begon water door te slikken. Ik had geen energie meer om mijn hoofd boven water te houden. Ik voelde me duizelig en viel bijna flauw. Uiteindelijk heeft iemand mijn leven gered en me terug naar het strand gebracht.”


Hij verloor het bewustzijn en zijn vrienden belden een ambulance.


“Een van mijn laatste gedachten was dat ik geen energie meer had, dat ik niets kon doen om mezelf te redden”, zegt hij.


Gelukkig heeft hij geen ernstig letsel opgelopen en is hij volledig hersteld.


“Toen ik wakker werd, stonden mijn ouders naast mijn bed op de eerste hulp. Op dat moment besloot mijn vader dat hij iets moest doen om dit soort dingen te voorkomen.”


Voor meer informatie, klik hier.
495 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page