top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Naftalie Bennett neemt na de verkiezingen een time-out en geeft leiderschap Yamina aan Shaked


Naftalie Bennett kondigt zijn beslissing aan. Screenshot Channel 12 News


Naftali Bennett heeft woensdagavond aangekondigd dat hij na de verkiezingen een time-out neemt uit de politiek en de leiding van de Yamina partij overdraagt aan Ayelet Shaked. De kans dat zij beslist na de verkiezingen de met de Yamina partij de Likud partij aan een Knesset meerderheid zal helpen is meer dan aanwezig.


Premier Naftali Bennett kondigde woensdagavond aan dat hij niet zal deelnemen aan de komende verkiezingen en een stap terug zal doen uit het politieke leven.


Bennett blijft aan als plaatsvervangend premier zodra minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid hem als premier vervangt, wat zo snel als donderdag zou kunnen plaatsvinden als de Knesset klaar is met het aannemen van wetgeving om zichzelf te verspreiden.


De vertrekkende premier zei dat zijn oude politieke partner Ayelet Shaked het leiderschap van Yamina zal op zich nemen.


In een emotionele verklaring sprak Bennett zijn trots uit over de prestaties van zijn regering en drong hij er bij het land op aan zich te verenigen om zijn prestaties te behouden.


“Ik zal niet deelnemen aan de komende verkiezingen, maar ik zal een loyale soldaat blijven van dit land dat ik heb gediend als een gevechtssoldaat, een officier, een minister en als uw premier. Dit land dienen is mijn lot', zei Bennett.


“Godzijdank laat ik een sterk, veilig en bloeiend land achter. De regering die ik leidde, deed in een jaar wat andere regeringen niet in een hele periode deden", aldus Bennett.


Bennett somde in zijn toespraak de prestaties van zijn regering op. Het had, zei hij, de rust en veiligheid in het zuiden hersteld; honderdduizenden mensen weer aan het werk gekregen; twee golven van COVID aangepakt zonder toevlucht te nemen tot lockdown; vocht tegen een golf van terreur; verhoogde salarissen van soldaten; “en onze vijanden duidelijk gemaakt dat degenen die terroristen naar Tel Aviv sturen de prijs in hun eigen huis zullen betalen.”


Indien de Yamina partij 4 of 5 verkiezingen zal krijgen onder leiding van Ayelet Shaked, is de kans meer dan aanwezig dat zij na de verkiezingen met de Yamina part Netanyahu dan aan een Knesset meerderheid zal helpen.


Ministers in de vertrekkende regering prezen Bennett voor zijn premierschap en wensten hem het beste voor de toekomst.


Lapid schreef op Twitter: “Naftali, mijn vriend, bedankt namens mij en namens het volk van Israël.”


"Naftali Bennett is een Israëlische patriot", twitterde minister van Justitie Gideon Sa'ar. “Hij was een goede premier die de functie op een staatsman-achtige manier vervulde.


Minister van Volksgezondheid Nitzan Horovitz, hoofd van de linkse Meretz-partij, zei: "Er waren meningsverschillen en politieke zaken, maar ik ontdekte een hardwerkende en nuchtere persoon die echt geeft om het publiek.

55 weergaven0 opmerkingen

Hozzászólások


bottom of page