israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Nanodiamanten, klein genoeg om medicijnen door de huid af te geven


Nanodiamant aangebracht op huidmonsters en door alle lagen gepenetreerd. Afbeelding met dank aan Aharon Hefer via ISRAEL21C

De huid is een van de grootste en meest toegankelijke organen in het menselijk lichaam, maar het is een uitdaging gebleken om in de diepe lagen te dringen voor medicinale en cosmetische behandelingen.


Onderzoekers van de Bar-Ilan University (BIU) in Israël gaan die uitdaging aan met nanometrische diamantdeeltjes die klein genoeg zijn om dergelijke remedies veilig door de epidermis, dermis en vetlagen van de huid te brengen.


Ze creëerden ook een niet-invasieve, op laser gebaseerde optische methode die de penetratie van nanodiamanten kwantificeert en hun locatie en concentratie in lichaamsweefsel bepaalt, waardoor een biopsie overbodig is.


"Dit is een belangrijke ontwikkeling op het gebied van dermatologie en optische engineering", zegt prof. Dror Fixler , directeur van het BIU-instituut voor nanotechnologie en geavanceerde materialen en lid van het onderzoeksteam tegen ISRAEL21C.


"Het zou de deur kunnen openen voor het ontwikkelen van medicijnen die via de huid worden aangebracht naast moderne cosmetische preparaten met behulp van geavanceerde nanotechnologie."


Het onderzoek van Fixler, bijgestaan ​​door onder meer onderzoekster Channa Shapira, werd gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift ACS Nano .


Nanodiamanten - een miljoenste millimeter groot - worden geproduceerd door explosieven te laten ontploffen in een gesloten kamer. Onder deze omstandigheden zorgen hoge temperatuur en druk ervoor dat de koolstofatomen in explosieven samensmelten. De nanodiamanten die daarbij ontstaan, zijn klein genoeg om weefsel - en zelfs cellen - binnen te dringen zonder schade aan te richten.


Leden van BIU's Kofkin Faculteit Ingenieurswetenschappen en Afdeling Scheikunde namen deel aan het project.


68 weergaven0 opmerkingen
bottom of page
israelnieuws