top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Natuurlijk licht heeft een dramatisch genezend effect in ziekenhuiskamers


Screenshot YouTube


Er zijn veel factoren die de genezing van ziekenhuispatiënten beïnvloeden: de expertise van het personeel, de modernste apparatuur, goede voeding, medicijnen en meer.


Maar er is één manier die vaak over het hoofd wordt gezien en volledig kosteloos is om de resultaten voor patiënten te verbeteren: daglicht binnenlaten.


Rinat Hadashi Gannon, een masterstudent aan de Faculteit Architectuur en Stedenbouw van het Technion – Israel Institute of Technology , heeft nieuwe methoden ontwikkeld om het daglicht in intramurale kamers te evalueren en nieuwe ontwerprichtlijnen voor een betere gezondheid van de intramurale patiënt.


Natuurlijk licht heeft een aanzienlijke invloed op onze fysiologische en psychologische gezondheid, welzijn en prestaties. Het helpt bij het reguleren van het circadiane ritme , het moduleren van de cyclus van slaap en waakzaamheid, en neurologische en hormonale processen die onze gezondheid beïnvloeden.


Eerder onderzoek heeft aangetoond dat de integratie van daglicht op intramurale afdelingen bijdraagt ​​aan een lager medicijngebruik, een kortere verblijfsduur, een betere slaapkwaliteit, een vermindering van depressie en stress, en zelfs een afname van de sterfte.


Maar in de typische semi-private ziekenhuiskamer met zijramen krijgen patiënten in bed ver van het raam onvoldoende daglicht vanwege de afstand tot het raam, de gordijnen tussen de bedden en de bediening van de gordijnen en zonwering door de patiënt naast het raam. raam.

Onder toezicht van de decaan van de faculteit, prof. Guedi Capeluto, ontdekte Gannon dat zelfs als rekening wordt gehouden met seizoensveranderingen in verschillende oriëntaties, relatief eenvoudige architectonische aanpassingen de beschikbaarheid van daglicht op alle intramurale afdelingen kunnen verbeteren.


Volledig openslaande ramen, uitsteeksels en verstelbare zonwering en lichte planken behoren tot de opties die het daglicht vergroten.


Gannon en Capeluto zijn van mening dat hun ontwerprichtlijnen ook kunnen worden toegepast in kantoren en scholen om een ​​positieve invloed te hebben op de alertheid, concentratie , prestaties, gezondheid en welzijn van werknemers en studenten .
175 weergaven0 opmerkingen
bottom of page