top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Netanyahu en Ben Gvir niet blij met demonstraties, komen met wet om demonstraties te beperken


Screenshot YouTube


Nadat premier Netanyahu en minister van Nationale Veiligheid hun verontwaardiging hebben uitgesproken over de demonstraties en demonstranten beschuldigen van opruiing en intimidatie en van financiering door buitenlandse entiteiten, blijken zij een wet in de maak te hebben om demonstraties te beperken.


Volgens een bericht van de publieke omroep KAN moet de voorgestelde wetgeving de politie in staat stellen een volledig protest wegens geweld of vandalisme uiteen te drijven, zelfs als dergelijke daden door één persoon werden gepleegd, of als de politie vreest dat de demonstratie openbare ordeverstoring zou veroorzaken.


Het wetsvoorstel zou naar verluidt voor het eerst in de wet vastleggen - in plaats van alleen in gerechtelijke beslissingen - dat er limieten komen aan protesten in de buurt van woningen van publieke figuren, waardoor ze niet op minder dan 100 meter van huizen kunnen worden gehouden.


Het zou elke politieagent ook toestaan ​​om een ​​persoon met onmiddellijke ingang voor drie uur uit het gebied van een protest te verwijderen, aldus Kan.


Voorgestelde boetes omvatten NIS 1.500 (€ 400) voor degenen die "politie-instructies overtreden" en NIS 5.000 ($ 1.350) voor degenen die bevelen negeren om zich te verspreiden van een protest, het drie uur durende uitzettingsbevel negeren of een illegaal protest organiseren.


Ook moet de wet het voor de politie makkelijker maken om mensen te arresteren.


Het ministerie van Nationale Veiligheid vertelde KAN: "De kwestie bevindt zich in het stadium van het opstellen van een regeringswetsvoorstel en er is onder meer een dialoog gevoerd met het ministerie van Justitie om de verschillende kwesties in verband met de zaak te onderzoeken".


Nadat KAN met het bericht kwam zei Ben Gvir dat "hij niet van een dergelijke wet afwist", zijn kantoor zei echter dat "de kwestie momenteel wordt bevorderd onder leiding van het ministerie van Justitie, het recht om te demonstreren te beperken en de noodzaak om verschillende aspecten van de kwestie te reguleren.


Terwijl de protesten tegen de plannen van de regering voor ingrijpende veranderingen in de rechterlijke macht aan het groeien zijn, klaagde Ben Gvir onlangs dat de politie hard zou moeten optreden tegen demonstranten tegen de regering die wegen blokkeren en waterkanonnen inzetten op onhandelbare demonstranten.

185 weergaven1 opmerking
bottom of page