top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Netanyahu geeft Deri alle lof, maar ontslaat hem aan eind kabinetsvergadering 'met bezwaard hart'


Foto Kobi Gideon / GPO


Voorafgaand aan de kabinetsvergadering repte premier Netanyahu met geen woord over de uitspraak van het Hooggerechtshof dat Aryeh Deri moest worden ontslagen als minister van Binnenlandse Zaken en Volksgezondheid, maar zwaaide hem alle lof toe. Pas tegen het einde van de vergadering werd Deri ontslagen.


Bij de kabinetsvergadering waren de extreemrechtse ministers Smotrich en Ben Gvir niet aanwezig uit protest tegen de ontruiming door de IDF van een illegale nederzetting afgelopen vrijdag.


Hieronder volgen de opmerkingen van premier Benjamin Netanyahu aan het begin van de wekelijkse kabinetsvergadering vandaag:


"Ik weet dat er verschillende brandende kwesties zijn, maar zoals we altijd zeggen: voor alles is gezondheid het allerbelangrijkste, dus we beginnen met gezondheid.


We beginnen de week met groot nieuws voor de burgers van Israël op dit gebied. Vandaag keurt de regering het toevoegen van meer dan 120 nieuwe medicijnen en behandelingen aan de gezondheidsmand goed. De nieuwe hulp die we zullen bieden, ter waarde van in totaal 650 miljoen Shekel, zal meer dan 350.000 Israëli's helpen. We zullen subsidies goedkeuren voor brillen voor kinderen tot 7 jaar, kankerbehandelingen die tot de meest geavanceerde ter wereld behoren, diabetes medicatie, een immunisatie tegen herpes zoster voor risicopopulaties en 65-plussers, en nog veel meer. Ik prijs vicepremier en minister van Volksgezondheid Aryeh Deri, de leden van de mandcommissie en de mensen van het ministerie van Volksgezondheid voor hun belangrijke werk hier.


Van gezondheid tot veiligheid. Afgelopen donderdag had ik een ontmoeting met de Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur Jake Sullivan. Dit bezoek kwam op een speciaal moment, een van ernstige uitdagingen voor onze nationale veiligheid en van serieuze kansen op vrede met onze buren. Onze gesprekken waren gericht op de regionale veiligheidsuitdagingen, met name Iran, en op manieren voor samenwerking tussen ons tegen deze gemeenschappelijke dreiging.


Ik moet zeggen dat ik met betrekking tot de bijeenkomsten onder de indruk was van het oprechte en wederzijdse verlangen om overeenstemming te bereiken over deze kwestie, die van doorslaggevend belang is voor de veiligheid van de staat. De besprekingen over de kwestie zullen de komende weken plaatsvinden tussen Jeruzalem en Washington.


En van veiligheid tot economie: de staat Israël heeft met succes een grote uitgifte van staatsobligaties afgerond. De staat haalde $ 2 miljard op bij internationale institutionele investeerders, met een vraag van meer dan $ 10 miljard. Dit druist natuurlijk volledig in tegen de angstcampagne die de media voeren tegen de regering. Dit is niet alleen een campagne van angst; het lijkt erop dat ze hopen dat ze hier niet zullen investeren. Dit is gebaseerd op de opmerkingen van voormalige hoge ambtenaren. De markten kopen het niet. Ze kopen het niet alleen niet, ze gaan de tegenovergestelde richting uit.


De wereld gelooft namelijk in ons beleid, in ons totaalbeleid, het algemene beleid en het economische beleid in het bijzonder. De wereld gelooft daadwerkelijk in de staat Israël en in de Israëlische economie. Het gelooft in het leiderschap van de staat Israël en het bewijs is de enorme vraag naar obligaties en de lage rente die de staat Israël ervoor betaalt. De markten hebben vertrouwen in ons omdat ze weten dat ons economisch beleid vrije markten, initiatieven en de liberalisering van de economie zal blijven bevorderen.


Toen ik in 2002 tot minister van Financiën werd benoemd, vertelde ik een groep buitenlandse investeerders dat ik erin geslaagd was om hier, op het hoogtepunt van de crisis voor het ministerie van Financiën, te brengen: 'Je moet in Israël investeren'. Wie dat deed, profiteerde enorm.


Vandaag, als premier, op het hoogtepunt van het technologische en informatietijdperk, zeg ik nogmaals tegen de internationale investeerders: u moet investeren in de staat Israël. Je zult er veel profijt van hebben."


Tegen het einde van de kabinetsvergadering, zei premier Netanyahu dat hij met "een bezwaard hart" en "groot verdriet", Aryeh Deri moest ontslaan als minister van Binnenlandse Zaken en Volksgezondheid.


Hij had tot tot zondag gewacht om Deri gelegenheid te geven uit zichzelf ontslag te nemen na de uitspraak van het Hooggerechtshof, wat hij dus nu heeft gedaan.


In een brief die Netanyahu tijdens de kabinetsvergadering voorlas, sprak hij zijn spijt uit over het besluit en beschreef Dery als een "anker van ervaring, intelligentie en verantwoordelijkheid".


"Ik vond het ook belangrijk dat u de staat Israël dient als lid van het Nationale Veiligheidskabinet in mijn regering, en bijdraagt ​​vanwege uw jarenlange ervaring als kabinetslid in de regering van wijlen premier Yitzhak Shamir. en Yitzhak Rabin - een rijke ervaring die bijdraagt ​​aan de veiligheid en veerkracht van de staat Israël.


"De beslissing van het Hooggerechtshof negeert de wil van de natie en ik ben van plan alle mogelijke legale middelen te vinden om u in staat te stellen bij te dragen aan het land", vervolgde de premier.


Het ontslag van Deri wordt over 48 uur van kracht om Netanyahu gelegenheid te geven plaatsvervangers te vinden.137 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page