top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Netanyahu heeft het mandaat teruggeven


Afgelopen nacht heeft premier Benjamin officieel het mandaat om een regering te vormen, teruggegeven aan president Rivlin. Het is Netanyahu niet gelukt om in de 28 dagen die hij had een regeringscoalitie te smeden. President Rivlin heeft nu drie dagen om te beslissen of hij het mandaat aan Yair Lapid zal geven of iemand uit de Knesset zal vragen te pogen een regering samen te stellen.


Een paar minuten voor middernacht deelde de Likud partij van Netanyahu president Rivlin mee dat het niet was gelukt een regering te vormen die op steun van minimaal 61 Knessetleden kon rekenen.


President Rivlin heeft nu drie dagen om te beslissen of hij een nieuw mandaat aan oppositieleider Yair Lapid zal geven of een van de 120 Knesset leden zal vragen een regering te vormen.


In de aan de pers gezonden van verklaring van president Rivlin staat dat "de president woensdagmorgen zal starten met consultaties van alle relevante partijen en daarna snel een beslissing zal nemen aan wie het mandaat zal worden gegeven".


De algemene verwachting in Israël is dat de president het mandaat aan Lapid zal geven die de afgelopen weken, samen met Naftalie Bennett en Gideon Sa'ar druk aan het onderhandelen is geweest en over veel onderwerpen overeenstemming heeft bereikt.


Ondertussen geeft de Likud partij Bennett de schuld van het falen van Netanyahu want "hij heeft gekozen voor een linkse regerings coalitie", aldus een woordvoerder van de Likud.


Uit een peiling die dinsdag werd gehouden blijkt dat 43% van Israëlische kiezers een regering waarin Lapid en Bennett het premierschap roteren, zal steunen. Opvallend is echter dat slechts 23% van de achterban van Bennett een dergelijke deal steunt.


Uit de peiling van Channel 13 kwam ook naar voren dat onder de aanhangers van de New Hope partij van Gideon Sa’ar, die zich verzet tegen toetreding tot een door Netanyahu geleide regering, tweederde volgens de enquête een regering van anti-Netanyahu-partijen zal steunen.


Het alternatief wat overblijft indien er geen mandaat aan iemand wordt gegeven is dat er in het najaar voor de vijfde keer in een korte tijd verkiezingen in Israël worden gehouden. Daar zitten de meeste Israëli's echter niet op te wachten.


45 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page