top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

"Netanyahu hield geheime gesprekken voor pleidooiovereenkomst"


Benjamin Netanyahu. Screenshot Channel 12 News


Volgens een bericht in het Hebreeuwse dagblad Maariv zouden er in de afgelopen weken geheime contactenzijn geweest tussen de oud-premier en het Openbaar Ministerie in een poging om tot een pleidooiovereenkomst te komen, aldus hebben goed ingevoerde bronnen tegen de krant gezegd.


De contacten duurden lang en vonden plaats in volledige geheimhouding, met weinig deelnemers, maar explodeerden uiteindelijk tegen de achtergrond van Netanyahu's eis dat de straf geen bekentenis van morele schande zou omvatten, en natuurlijk geen gevangenisstraf, aldus het bericht.


Netanyahu en zijn advocaten gingen er vanuit dat procureur-generaal Mandelblit geïnteresseerd was zijn ambtstermijn met een "schone tafel" te beëindigen, en dat het korte tijdsbestek voor zijn pensionering gebruikt zou kunnen worden om onder druk tot een snelle deal te komen.


Mandelblit gaat op 1 februari met pensioen na zes jaar in functie, en heeft een verlenging van zijn ambtstermijn uitgesloten, ondanks dat er nog geen vervanger is gevonden.


Volgens Maariv werden de besprekingen tussen vertegenwoordigers van beide partijen strikt geheimgehouden en duurden ze een aantal weken.


Netanyahu was echter niet bereid een bekentenis van morele schande te in de overeenkomst te laten opnemen, en de gesprekken eindigden snel. Een dergelijke bekentenis zou namelijk inhouden dat de voormalige premier meerdere jaren niet in aanmerking komt voor een politiek ambt en zou zijn politieke carrière kunnen beëindigen.


In reactie op het bericht in Maariv zei het Openbaar Ministerie dat het niet specifiek op de kwestie zou reageren omdat het beleid is niet op vragen over gesprekken met advocaten van de verdediging naar buiten te treden".
78 weergaven0 opmerkingen
bottom of page