top of page
  • Barak Ravid

Netanyahu koopt meer tijd


Screenshot YouTube


Het grote plaatje: de verwachte stap, die zal plaatsvinden op de laatste dag van Netanyahu's mandaat om een regering te vormen, zal hem meer tijd opleveren terwijl hij werkt aan controversiële wetten die zijn coalitiepartners hebben geëist voordat de nieuwe ministers worden beëdigd, dat uiterlijk 2 januari wordt verwacht.


Het nieuws sturen: Netanyahu's plan was om de nieuwe regering minder dan een week nadat hij het mandaat had gekregen aan te stellen, maar zijn coalitiepartners vertrouwden er niet op dat hij zijn beloften nakwam nadat de regering was beëdigd en eisten gedetailleerde overeenkomsten, waaronder het aannemen van bepaalde wetten, als voorwaarde om deel uit te maken van zijn coalitie.


Deze wetten bevatten controversiële maatregelen die al tot publieke verontwaardiging hebben geleid en spanningen hebben veroorzaakt tussen de verwachte nieuwe regering, de procureur-generaal, de politie en het veiligheidsinstituut.


Een van de maatregelen zou Aryeh Deri, Netanyahu's senior coalitiepartner en leider van de ultraorthodoxe Shas-partij, in staat stellen om kabinetsminister in de regering te worden.


Deri werd 18 maanden geleden veroordeeld voor belastingfraude - zijn tweede strafrechtelijke veroordeling. Hij tekende een pleidooiovereenkomst waarin hij werd veroordeeld tot een proeftijd van een jaar en nam ontslag bij de Knesset.


Volgens de huidige Israëlische wet kan een persoon die in de afgelopen zeven jaar tot gevangenisstraf of proeftijd is veroordeeld, niet als minister dienen. Deri eiste dat de wet zou worden gewijzigd, zodat deze alleen van toepassing zou zijn op mensen die daadwerkelijk in de gevangenis hebben gezeten.


De procureur-generaal heeft bezwaar gemaakt tegen de nieuwe maatregel, die door het Hooggerechtshof zou kunnen worden ingetrokken. De rechters zouden ook Deri's benoeming tot minister kunnen intrekken.


Een dergelijk scenario zou een ongekende constitutionele situatie kunnen creëren en de plannen van de verwachte nieuwe regering versnellen om een wet aan te nemen die haar de bevoegdheid geeft om beslissingen van het Hooggerechtshof terzijde te schuiven.


Een andere maatregel die de coalitiepartners van Netanyahu hebben geëist, is een wijziging van het politiedecreet dat de nieuwe minister van Nationale Veiligheid ongekende directe autoriteit over de politie zou geven. De radicaal-rechtse politicus Itamar Ben-Gvir, die bekend staat om zijn joodse suprematistische retoriek, zal de post krijgen.


Als het nieuwe amendement wordt aangenomen, zou dit de status van de Israëlische politie als onafhankelijk en apolitiek aanzienlijk belemmeren. Het zou Ben-Gvir ook gezag geven over politieoperaties en strafrechtelijk onderzoeksbeleid.


De derde maatregel zou de aanstaande minister van Financiën en radicaal-rechtse politicus Bezalel Smotrich in staat stellen om ook als minister op het ministerie van Defensie te dienen en het gezag te hebben over de militaire eenheden die verantwoordelijk zijn voor het civiele beleid op de bezette Westelijke Jordaanoever.


Smotrich staat ook bekend om zijn joodse suprematisme retoriek.

Het Israëlische veiligheidsinstituut en de inlichtingendiensten zijn tegen de maatregel en hebben gewaarschuwd voor de gevolgen ervan.


Wat volgt: De wetten zullen naar verwachting eind volgende week in de Knesset worden aangenomen.


De assistenten van Netanyahu vertelden verslaggevers dat de officiële beëdiging van de regering zal plaatsvinden tussen Kerstmis en de eerste week van januari.

85 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page