top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Netanyahu tegen ultraorthodoxe partijen: 'geen militaire dienst voor ultraorthodoxe jongeren'


Screenshot YouTube


De Israëlische kandidaat-premier Benjamin Netanyahu beloofde donderdag aan de leiders van de ultraorthodoxe partijen dat de volgende regering onder zijn leiding een beleid zal volgen volgens welke "niemand naar de gevangenis zal gaan voor het leren van Thora", aldus Walla News.


Netanyahu's belofte werd gedaan tijdens gesprekken met vertegenwoordigers van UTJ en Shas tijdens discussies over de vrijstelling van yeshiva studenten van militaire dienst in de IDF.


Volgens sommige van de bereikte overeenkomsten zal de regering een basiswet op Torah studie indienen, waarbij studeren in een yeshiva als een juridische kernwaarde wordt aangemerkt, wat het voor het Hooggerechtshof moeilijk zal maken om de regeling ongeldig te verklaren die Torah studenten vrijstelt van het dienen in de IDF.


Hoewel de partijen er niet in zijn geslaagd een definitief akkoord te bereiken over de formulering van de wet zelf, lijkt het erop dat hun eis om geen rekruteringsdoelen en sancties op te nemen zal worden aanvaard. Om de ultraorthodoxen echter de controle over de formulering van het voorstel te garanderen, ook na de regeringsvorming, werd besloten dat de dienstplichtwet zou worden gepromoot aan de vooravond van de goedkeuring van de volgende begroting, zodat de ultraorthodoxen zouden het steunen onder voorbehoud van vooruitgang op het gebied van de dienstplicht.

114 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page