israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Netanyahu verwerpt 'gevaarlijke' Bennett-Lapid-coalitie en oefent druk op rechtse partijen uit


Premier Netanyahu woensdagavond. Screenshot GPO video


Premier Benjamin Netanyahu riep "alle Knesset-leden die met rechtse stemmen zijn gekozen" op om zich te verzetten tegen de nieuwe coalitie die woensdag laat werd aangekondigd door Yair Lapid en Naftali Bennett.


In zijn eerste openbare opmerkingen sinds de aankondiging, die zou kunnen leiden tot zijn afzetting na 12 jaar aan de macht te zijn geweets, beschreef Netanyahu de in zijn ogen, "linkse" regering van Lapid-Bennett, als "gevaarlijk".


In een serie bekritiseerde Netanyahu Bennett omdat hij zich had "verkocht" aan de islamitische partij Ra'am, omdat hij zou hebben ingestemd met enkele van haar eisen inzake de sloop van huizen, niet-erkende bedoeïenendorpen en nieuwe budgetten voor de Arabische gemeenschap.


Partijfunctionarissen van de Ra'am partij hebben herhaaldelijk gezegd dat de aanbiedingen van Netanyahu's Likud veel genereuzer waren dan die van Lapid en Bennett. Partijleider Mansour Abbas herhaalde deze bewering in interviews die hij donderdagochtend gaf.

Daarnaast riep Netanyahu in een tweet zijn volger op om Nir Auerbach over te halen de Yamina partij te verlaten en zich aan te sluiten bij de Likud

Bennett, die als eerste premier wordt in een rotatieovereenkomst met Lapid, staat aan het hoofd van de rechtse Yamina-partij. De voorgestelde coalitie omvat ook New Hope, geleid door voormalig Likud-lid Gideon Sa'ar, en Yisrael Beiteinu, een liberale rechtse partij, naast andere centrumlinkse partijen.181 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page
israelnieuws