top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Netanyahu verwerpt kritiek 270 topeconomen en gouverneur Bank of Israel


Screenshot Channel 12 News


Ondanks de waarschuwingen van 270 topeconomen, waaronder zijn voormalige adviseurs, en de gouverneur van de Bank of Israel, prof. Amir Yaron, die verduidelijkte dat de veranderingen in het gerechtelijk apparaat zouden kunnen leiden tot een verlaging van de kredietwaardigheid van Israël, beweerde Netanyahu dat "de economie zal groeien en de democratie zal worden versterkt na de hervorming".


Hij verwierp de waarschuwingen: "We zijn al in deze film geweest." Smotrich: "Israël - de beste plek om geld neer te zetten."


De gouverneur van de Bank of Israel, prof. Amir Yaron, waarschuwde dinsdag, na terugkomst uit Davos, dat de kredietwaardigheid van Israël zou kunnen worden beschadigd en verlaagd als er een brede juridische hervorming wordt doorgevoerd. Dat was hem in Davos duidelijk gemaakt door bestuurders van de grootste bedrijven en instellingen.


Hij werd woensdagmorgen daarin vergezeld door meer dan 270 topeconomen, waaronder voormalige adviseurs van Netanyahu, die een brief ondertekenden over de verwachte schade aan de Israëlische economie.


Zo is daar bijvoorbeeld professor Eytan Sheshinski, die in 2009 voor het eerst door Netanyahu werd aangesteld om het Israëlische belastingstelsel voor aardgaswinsten te ontwikkelen, en zei dat de geplande "schade aan het rechtssysteem een ​​fatale slag zal toebrengen aan de economie".


Premier Benjamin Netanyahu reageerde woensdagavond op een persconferentie en wuifde de waarschuwingen weg: "De rechtsstaat en democratie zullen worden versterkt na de hervorming." Minister van Financiën Bezalel Smotrich, die Netanyahu bijstond, samen met minister van Economie Nir Barkat en minister van Buitenlandse Zaken Eli Cohen, zei: "We veroordelen onszelf, en dit brengt kosten met zich mee voor de economie."


"De afgelopen dagen heb ik angst gehoord over de invloed van ons hervormingsplan op onze economische veerkracht", zei Netanyahu. "De waarheid is precies het tegenovergestelde."


Netanyahu zei dat zijn politieke rivalen "een tsunami van leugens over de ineenstorting van de economie naar beneden hebben gebracht" en zei tegen de oppositie dat ze zich "verantwoord moesten gedragen".


"Het teveel aan legalisatie in Israël is als zand in de wielen van de Israëlische economie", zei Netanyahu. "De juridische hervorming is bedoeld om Israël terug te brengen tot de familie van de leidende democratieën ter wereld. We zijn toegewijd aan de onafhankelijkheid van de rechtbank, die behouden zal blijven en vergelijkbaar zal zijn met de meeste democratieën ter wereld. Niemand zal eigendomsrechten schenden en respecteer overeenkomsten, er is niets tussen de oproepen van de oppositie en de realiteit", voegde hij eraan toe.


"Het teveel aan legalisatie bij ons is iets dat kan worden veranderd, en als we het veranderen, krijgen we nog een paar procent groei", voegde Netanyahu toe op de persconferentie. Hij viel de oppositie aan en noemde de kritiek op zijn regering tijdens de Corona-periode. "Onze politieke tegenstanders belasteren Israël slecht in de wereld zonder een ooglid te knipperen, maar de markten zijn veel slimmer", zei Netanyahu.


De premier voegde eraan toe dat "wanneer de hervorming wordt aangenomen, iedereen tijdens de onderhandelingen zal zien dat de rechtsstaat intact blijft en zelfs wordt versterkt, dat de democratie intact blijft en zelfs wordt versterkt, dat het recht op eigendom en het respecteren van overeenkomsten veel sterker zijn en dat degenen die in Israël investeren er alleen maar van zullen profiteren."


Na de premier sprak minister van Financiën Smotrich, die ook de kritiek van de economen op de hervorming aan de kaak stelde. "Er is een veelgebruikt cliché, volgens welke een leugen die keer op keer wordt herhaald, de waarheid wordt. De fantastische macrogegevens van Israël en het feit dat degenen die hier de afgelopen decennia hebben geïnvesteerd enorm hebben geprofiteerd, dit is het resultaat van goed economisch beleid', zei hij. "We zullen hetzelfde verantwoorde beleid van een goede, op groei gerichte begroting en infrastructuur voortzetten. We formuleren een pakket van enorme hervormingen in de Israëlische economie die dicht bij de Settlements Law zullen worden gebracht, die de concurrentie zullen versterken en het heel gemakkelijk om zaken te doen," voegde hij eraan toe.


"Als je de laars van de veer haalt, zul je zien dat hij loskomt. Bevrijd Israël van de overdaad aan legalisatie", snauwde Netanyahu.

88 weergaven1 opmerking

1 Comment


R Thomasson
R Thomasson
Jan 26, 2023

Netanyahu is uitsluitend bezig zijn huid te redden. Voor de rest zal het hem een zorg zijn, hoe het met de kredietwaardigheid van Israël staat. Netanyahu herinnert veel aan de media minister van Saddam Hussein, Mohammed Saïd al-Sahaf. Hij bleef volhouden over de overwinning van het Irakese leger, terwijl de Amerikanen zaten al in Bagdad. https://www.youtube.com/watch?v=-Ung95ORVUY Netanyahu is van hetzelfde laken en pak. Het zou beter zijn voor heel Israël om geen woord te geloven van wat hij zegt.

Like
bottom of page