top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Netanyahu vindt oorspronkelijk hervormingsplan slecht; vind Musk machtiger dan US-president


Foto Avi Ohayon / GPO


Premier Benjamin Netanyahu heeft Elon Musk maandag krachtig verdedigd tegen beschuldigingen van antisemitisme, ondanks zijn frequente verkondiging van anti-Joodse stijlfiguren en complottheorieën, terwijl hij ook impliceerde dat hij machtiger is dan de Amerikaanse president. Na afloop van gesprek kreeg hij een rondleiding door de Tes;a fabriek. (video onder artikel)


Ook zei Netanyahu maandag dat het oorspronkelijke voorstel voor een rechterlijke herziening “slecht” was en een “fout” die de slinger van de ene naar de andere kant zou hebben verplaatst, maanden nadat de coalitie die hij leidt het plan doorvoerde. het wetgevingsproces van de Knesset. Maar hij zei dat hij nog steeds van plan was de manier te veranderen waarop Israël zijn rechters kiest, en noemde dit ‘een kleine correctie’.


Deze opmerkingen – gemaakt tijdens een gesprek dat de premier in San Francisco hield met de Amerikaanse miljardair Elon Musk, en dat live werd gestreamd op Musk’s sociale mediaplatform X – leken een ommekeer te markeren voor Netanyahu, die in januari zijn regering toestemming gaf om vooruitgang te boeken. het revisiepakket en de vele wetsvoorstellen worden razendsnel aangenomen, ondanks massaprotesten en tegenstand van talloze topfunctionarissen. Hij verdedigde dat plan publiekelijk in meerdere mediaverklaringen en optredens .


Het beeld dat zondag werd geprojecteerd op de Alcatraz-gevangenis in Californië. Foto UnXeptable


Musk merkte op dat hij meer negatieve feedback kreeg van Tesla-werknemers over zijn ontmoeting met Netanyahu dan welke eerdere gebeurtenis dan ook.


Netanyahu beweerde in reactie daarop dat veel van de protesterende mensen niet wisten waar de revisie over ging.


“Israël was, is en zal altijd een robuuste democratie zijn”, zei Netanyahu.


“Wij zijn het volk, niet wij de elites,” vervolgde hij. “Wij, het volk, regeren.”


Dertig jaar geleden, zei hij, begon het evenwicht in Israël tussen de drie takken van bestuur “te veranderen. En we hebben het meest activistische gerechtshof ter wereld… Democratie wordt verondersteld de controles en evenwichten tussen de drie takken van elkaar te zijn. In Israël kent de rechterlijke macht geen checks and balances. Het heeft gewoon kracht. Er is dus een verzoek om te proberen het weer op één lijn te brengen en dat kookt de hele tijd.”


Foto Avi Ohayon / GPO


Het oorspronkelijke revisieplan, dat op 4 januari door Levin werd gepresenteerd , zou de bevoegdheid van het Hooggerechtshof om wetgeving en regeringsbesluiten die discriminerend en/of ondemocratisch worden geacht te blokkeren drastisch beperken en de Knesset in staat stellen preventief elk stuk wetgeving te beschermen tegen rechterlijke toetsing. de regering de volledige controle geven over de selectie van bijna alle rechters van het land, en de ministers toestaan ​​hun eigen juridische adviseurs te benoemen – en te ontslaan.


Door de redelijkheidswet aan te nemen, zei Netanyahu maandag, “hebben we de minimale veranderingen aangebracht die een klein deel van het evenwicht dat we in de eerste vijftig jaar van Israël hadden, terug zouden brengen. En dat is wat wij nu proberen te doen.”


De redelijkheidswet wordt aangevochten bij het Hooggerechtshof, in een juridisch geschil dat dreigt uit te monden in een ongekende constitutionele crisis.


Netanyahu zei dat hij op zoek was naar consensus met de oppositie over justitiële hervormingen en dat hij, wanneer hij terugkeert naar Israël, zich zal concentreren op het vinden van ‘een gelukkig midden’. Toch zei Netanyahu ook tegen Musk dat hij van plan was de manier te veranderen waarop Israël zijn rechters kiest, misschien wel het centrale element van het revisiepakket.


Als hij geen overeenstemming kan bereiken met de oppositie, voegde hij eraan toe, “dan wil ik samen met het publiek zitten – dat wil zeggen om een ​​zo breed mogelijke consensus te bereiken voor een kleine correctie, in feite een correctie op de manier waarop we rechters kiezen, omdat anders… we hebben… in veel opzichten vijftien ongekozen functionarissen – overigens begaafde mensen, maar zij vervangen de regering. Ze zijn min of meer niet gekozen en beslissen over alles. Dat is niet bepaald democratie.”


Netanyahu's Likud-partij probeerde later zijn opmerkingen over het oorspronkelijke wetgevingspakket als “slecht” te herformuleren, waarbij hij zei dat Netanyahu “slechts” had verwezen naar de zogenaamde “override-clausule”, die de Knesset in staat zou stellen om preventief of met terugwerkende kracht rechterlijke beslissingen te blokkeren. het neerhalen van wetgeving en wordt beschouwd als een van de meest radicale elementen van de rechterlijke hervorming.


Netanyahu heeft publiekelijk gezegd dat de coalitie niet langer een override-clausule zal nastreven, maar privé heeft hij de ministers in juli naar verluidt verteld dat deze nog steeds op tafel ligt.


“In tegenstelling tot wat is gerapporteerd, heeft de premier de rechterlijke hervormingen helemaal niet afgewezen”, zei Likud in een verklaring.


Netanyahu zei verder tegen Musk: “Ik ken uw verzet tegen antisemitisme. U hebt erover gesproken, erover getweet. Het enige dat ik kan zeggen is: ik hoop dat u – binnen de grenzen van het Eerste Amendement – ​​het vermogen zult vinden om niet alleen antisemitisme te stoppen of terug te draaien. zo goed als u kunt, maar de collectieve haat tegen mensen die antisemitisme vertegenwoordigt. En ik weet dat u zich daarvoor inzet. Ik hoop u te helpen slagen. Het is geen gemakkelijke taak, maar ik ben het met u eens om een ​​evenwicht te vinden."


“Ik ben tegen antisemitisme, ik ben tegen alles wat haat en conflicten bevordert. En ik ben vóór datgene wat zowel de samenleving helpt als ons naar een betere toekomst voor de mensheid als geheel brengt”, zei Musk in reactie.


Netanyahu prees Musk tijdens de bijeenkomst, vergeleek hem met de uitvinders Thomas Edison en Nikola Tesla, en wisselde gekscherend met Musk gedachten uit over de omvang van zijn politieke macht, met een ironische opmerking dat hij zich "niet officieel" kandidaat hoefde te stellen voor het Amerikaanse presidentschap.


Dat Netanyahu uitlatingen deed die niet in lijn waren met wat Levin wil, blijkt wel uit het volgende: Terwijl Netanyahu in de VS was, ontmoette Levin maandag in de Knesset leiders van rechtse organisaties en vertelde hen dat hij niet van plan was de rechterlijke revisie te stoppen, meldde Channel 13.


“Als iemand vindt dat de hervormingen moeten worden ingetrokken, stopgezet of geannuleerd, zal dit alleen maar meer druk op de regering leggen. Hun hele doel is het omverwerpen van de regering, en onder geen beding zal deze regering vallen”, zei hij.


“Het is duidelijk dat dit hele proces gaat over de vraag wie hier zal regeren, en ze zijn er niet klaar voor dat wij het land gaan besturen. Dus zelfs als er geen overeenkomsten zijn, ben ik niet van plan de hervormingen ongedaan te maken”, aldus Levin.


Na afloop van zijn gesprek met Musk, toerde hij met hem door de Tesla fabriek.
121 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page