top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Netanyahu : "vrijheid van meningsuiting is geen opruiing"


Premier Netanyahu. Screenshot Channel 13 News


Een dag nadat de Shin Bet waarschuwde dat verhoogde ophitsing tot geweld kan leiden, zei premier Netanyahu tijdens de Likud fractievergadering dat "vrijheid van meningsuiting geen ophitsing is", waarmee hij duidelijk aangaf niet te zullen stoppen met zijn uitspraken over 'de linkse regering'. Ook liet hij blijken niet van zins te zijn te proberen de hoogoplopende spanningen in het land te proberen te verminderen, nu steeds meer leden van de nieuwe regering dusdanig worden bedreigd dat ze onder verhoogde beveiliging zijn komen te staan.


Netanyahu zei verder dat hij “alle ophitsing en geweld veroordeelt”. Hij voegde er meteen aan toe dat „het ophitsen tegen ons ook hoogtij viert”. "Het is onmogelijk om de woorden van rechts als ophitsing aan te merken en de woorden van links aan te merken als vrijheid van meningsuiting," aldus Netanyahu die duidelijk aangaf niet te zullen stoppen.


“Aanzetten tot geweld zal altijd verboden terrein zijn, en toch is het belangrijk om te verduidelijken: vrijheid van meningsuiting is geen aansporing tot geweld. Kritiek van rechts kan niet worden behandeld als ophitsing en kritiek van links als legitieme actie. Het is een poging om rechts af te schilderen als iets gevaarlijks voor de democratie,” aldus Netanyahu


"Ze zullen onze mond niet sluiten", aldus Netanyahu. "want we zijn getuige van de grootste verkiezingszwendel ooit". Daarmee duidelijk nog meer olie op het vuur gooiend.


Ondanks dat iedereen heeft kunnen zien en horen dat Netanyahu met leider van de Islamitische Ra'am partij heeft onderhandeld en vergaande voorstellen had gedaan, beweert hij nu het tegenovergestelde en zegt dat er nooit sprake van onderhandelingen is geweest.


Tijdens de fractievergadering zei Netanyahu ook dat " zelfs als de regering van verandering wordt gevormd, zullen we deze heel snel omverwerpen"


Aan het eind van zijn toespraak beweerde Netanyahu " dat de regering-Bennett-Lapid "gevaarlijk" zou zijn en riep leden van de rechtse partijen op deze regering tegen te houden. Hij had ook nog een advies voor Likud-leden: "wees niet bang radio en tv studios binnen te gaan en commentaar te geven"

85 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page