israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Netanyahu: We zullen niet toestaan ​​dat extremistische krachten de vrede in Jeruzalem verstoren


Premier Netanyahu tijdens zijn toespraak. Foto Haim Zach (GPO)


Extremistische krachten zullen de vrede van Jeruzalem niet mogen verstoren, zei premier Benjamin Netanyahu zondag toen hij een waarschuwing gaf tegen degenen die Israël aanvallen in de hoofdstad Jeruzalem of aan de grens met Gaza.


"De afgelopen dagen zijn we getuige geweest van gewelddadige rellen in Jeruzalem onder invloed van opwindende factoren", zei Netanyahu tijdens een speciale regeringsbijeenkomst ter ere van Jeruzalem Dag, die zondagavond begint en maandag laat in de middag eindigt.


Het markeert de dag dat Israël Oost-Jeruzalem veroverde op Jordanië tijdens de Zesdaagse Oorlog in 1967 en de stad herenigde, tot dan toe was het verdeeld tussen de twee landen.


"We zullen niet toestaan ​​dat extremistische partijen de vrede van Jeruzalem verstoren. We zullen de rechtsstaat en orde stevig en verantwoordelijk handhaven. We zullen de vrijheid van aanbidding voor alle religies blijven handhaven.


"We zullen geen gewelddadige openbare ongeregeldheden toestaan", zei Netanyahu toen hij beloofde de vrijheid van aanbidding te handhaven van alle religies zijn eigenaar van de stad.

Hij sprak in de nasleep van een weekend van gewelddadige rellen bij meerdere brandhaarden in de stad, onder meer op de Tempelberg, ook bekend als al Haram al Sharif, en in delen van de stad, waaronder de wijk Sheikh Jarrah, waar vier Palestijnse families worden uitgezet.


Hij sprak ook over het geweld van Hamas tegen Israël vanuit Gaza en verklaarde: "Ik zeg tegen de terroristische organisaties: Israël zal krachtig reageren op elke daad van agressie vanuit de Gazastrook."


Netanyahu onderstreepte de diepe verbondenheid van zowel de Joodse religie als haar mensen met de stad Jeruzalem, de hoofdstad van het Bijbelse Israël.


"Jeruzalem is al duizenden jaren de hoofdstad van het Joodse volk. Onze wortels in Jeruzalem dateren uit de Bijbelse periode en onze voortdurende verbinding met Jeruzalem is door de generaties heen in stand gehouden", zei Netanyahu.

"Al 54 jaar is Jeruzalem verenigd en behoort het tot de democratische staat Israël", zei Netanyahu, eraan toevoegend dat alleen onder deze moderne Israëlische soevereiniteit over de hele stad godsdienstvrijheid is gegarandeerd. Vroegere heersers van de stad deden dat niet, zei hij.


Netanyahu verzette zich ook tegen de oproep van de VS en Europa om de bouw in delen van de stad buiten de Groene Lijn stop te zetten, vooral in het licht van de goedkeuring die vorige maand werd verleend aan een bouwproject met 540 eenheden dat de Joodse wijk Har Homa in Oost-Jeruzalem uitbreidt.


"We duwen ook hard terug tegen de druk om niet in Jeruzalem te bouwen. En helaas is die druk de laatste tijd alleen maar toegenomen", zei Netanyahu.


"Ik zeg ook tegen onze beste vrienden: Jeruzalem is de hoofdstad van Israël. Zoals elke natie in zijn hoofdstad bouwt, hebben ook wij het recht om in Jeruzalem te bouwen. Dit is wat we hebben gedaan en dit is wat we zullen blijven doen, 'Zei Netanyahu.


51 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page
israelnieuws