top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Netanyahu: "we zullen voorkomen dat Iran zichzelf bewapent met kernwapens"

Premier Netanyahu tijdens zijn toespraak. Foto Koby Gideon (GPO)


Tijdens de beëdiging van de nieuwe directeur van de Mossad, David Barnea hield premier Netanyahu een toespraak waarin hij dreigende taal richting Iran uitsprak en daarbij zei dat "zelfs als het de betrekkingen met Amerika zou beschadigden Israël alles zou doen om te voorkomen dat Iran kernwapens zou bezitten".


“Onze grootste dreiging is de existentiële dreiging die uitgaat van de pogingen van Iran om zich met kernwapens te bewapenen, of het nu gaat om ons rechtstreeks, met atoomwapens te bedreigen met als doel de vernietiging van onze staat, of om ons te bedreigen met tienduizenden raketten of een grote hoeveelheid raketten ondersteund door een nucleaire paraplu. Dit is een bedreiging voor de voortzetting van de zionistische onderneming en we moeten deze bedreiging meedogenloos bestrijden.

Dit doen jullie, medewerkers van de Mossad, allemaal. We hebben gisteren gesproken over de acties die zijn ondernomen en deze acties moeten worden voortgezet. Ik heb deze dingen tegen mijn vriend voor 40 jaar, Joe Biden, gezegd en ik zei hem: 'Met of zonder overeenkomst, we zullen alles blijven doen wat in onze macht ligt om te voorkomen dat Iran zichzelf bewapent met kernwapens.' Iran is anders dan de andere landen die tegenwoordig kernwapens hebben; daarom is containment geen optie.

Als we moeten kiezen - en ik hoop dat het niet zal gebeuren - tussen wrijving met onze grote vriend, de VS, en het wegwerken van een existentiële dreiging, zal het wegwerken van een existentiële dreiging de overhand hebben. Dit valt eerst op jullie allemaal, op het politieke leiderschap van de staat Israël en op jou David. Jullie moeten er allemaal alles aan doen om ervoor te zorgen dat Iran zich nooit met kernwapens zal bewapenen. '


Na het bekend worden van zijn toespraak kwam er meteen in Israël een storm van kritiek los, omdat hij deze woorden zei op het moment dat de partijleiders van het oppositieblok bij elkaar zaten om de onderhandelingen over een nieuwe regering af te ronden.


Minister van Defensie Benny Gantz zei in een verklaring :"Iran is een bedreiging voor de regionale stabiliteit en de wereldvrede. Het is een land dat aanzet tot terrorisme en bezig is met een nucleair programma dat gevaarlijk is voor de staat Israël ”, zegt Gantz. "Toch is Israël het sterkste land in de regio."


Hij voegde daaraan toe dat "de Verenigde Staten waren en zullen Israëls belangrijkste bondgenoot blijven bij het handhaven van zijn veiligheid en superioriteit in de regio. Israël heeft en zal geen betere partner hebben dan de VS. Zelfs als er meningsverschillen zijn, zullen ze achter gesloten deuren worden opgelost en niet met opstandige retoriek die de veiligheid van Israël zou kunnen schaden.”




























143 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page