top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

'Niet bang in het donker' hoe je in het donker kunt vliegen met behulp van nachtkijkers


Foto IAF


Stel je voor dat je een auto bestuurt, met één oog vooruitkijkend naar de weg en het andere oog kijkend naar de binnenkant van de auto: de snelheidsmeter, de brandstof en het stuur. Hoe concentreer je je op beide dingen samen? Hoe manoeuvreer je basishandelingen wanneer elk oog zich op een andere plaats bevindt?


Dit is precies de uitdaging waarmee de piloten van de Maskar formatie (gevechtshelikopters) in donkere nachtvluchten worden geconfronteerd.


Tijdens een routinematige nachtvlucht, de vliegtuigbemanningen dragen over hun helmen het oculair van een thermische camera die bekend staat als een "flare" -camera, wat een nachtzichtapparaat is. Het werkt met behulp van warmte- en temperatuurfrequenties, waarbij de gevechtsvliegtuigen van de vliegtuigbemanning met één oog door het oculair kijken en met het andere oog vooruitkijken. De ontwikkeling van dit vliegtuig was een belangrijke stap vooruit voor nachtvluchten.


Bij de luchtmacht gebruiken aanvalshelikopters een "Journal", een generaal die sterrenlicht oppikt dat zich dicht bij de helikopter bevindt, vooral op grotere hoogten. De jachtsquadrons zijn gewend om op lage hoogte te vliegen, waar het sterrenlicht niet meer relevant is.


"Een van de grootste uitdagingen in dit systeem is het feit dat het oculair van de 'Flier' door een camera heen kijkt die zich ver van de positie van mijn oog bevindt. In het begin is het erg moeilijk om aan dit feit te wennen. Ik herinner me mijn eerste nachtvlucht sinds ik me had bekeerd tot het squadron, waarin ik voelde dat ik te dicht bij de grond zat en vast zou komen te zitten op de grond. Het was moeilijk voor mij om met slechts één oog te zien en toch te proberen het voor elkaar te krijgen als een van mijn ogen een aanzienlijke afstand voor zich uitkijkt", beschrijft Captain Y., een vliegtuigbemanningsjager van Squadron 190 ("The Magic Touch").


Foto IAF


"Wat cruciaal is, is het succes van de missie"

Zowel de voorste piloot als de achterste piloot in de helikopter gebruiken de vlieger en zien dezelfde foto. De aan het einde van de helikopter geplaatste camera beweegt mee met hoofdbewegingen, maar de frontpiloot heeft ook de mogelijkheid om de camera met zijn vinger te bewegen.


"In het begin is het moeilijk om de foto te begrijpen. Het is tweedimensionaal, dus er is echt geen diepte zoals kijken door een raam. Het is moeilijk te begrijpen hoe de dingen ver van je verwijderd zijn", legt Lt. E. uit, een vliegtuigbemanningsjager bij squadron 190. Hij vertelt over de eerste ombouw naar nachtvluchten met het gebruik van de Ameral: "In eerste instantie vliegen we op de hele dag door, met zwarte lakens voor de ramen, om ervaring op te doen die een nachtvlucht simuleert. We hebben niet de capaciteit om in een vroeg stadium 's nachts te vliegen, en zeker niet zonder instructeur, dus we zullen hier het beste beeld maken voor een nachtvlucht. Ik deed mijn rechteroog dicht om me te concentreren en keek met mijn linkeroog even onder de vlieger, om de stuurlieden met beide ogen te zien.'


"Het is niet gemakkelijk om aan zo'n aanblik te wennen. Na overbelasting van de oogspieren door de flits is er ook een lichte oogpijn, alsof je lang naar een fel licht kijkt. Dit is een van de redenen dat een niet-operationele nachtvlucht beperkt zal zijn tot een paar uur', merkt kapitein Y. op. "In mijn operatie verandert alles. Ik zal de hele vlucht met het medium vliegen, omdat ik op dat moment weet dat het succes van de missie cruciaal is.'


De vlieger werd bijna de hele nacht gebruikt, behalve in het geval van vliegen in een wolk. Wat doet de piloot in zo'n situatie? "Vliegende 'apparaten'", zo antwoordt luitenant E. mij meteen. "Als ik in een wolk zit, schakel ik over op vliegen met de instrumenten in de cockpit. Dat gebeurt alleen op grote hoogte.'


Foto IAF


Zie het licht

Mentaal wennen aan het vliegersysteem vergt veel oefening. Na 100 uur vliegen met een instructeur overdag met het zwarte laken, zijn er nog 22 vluchten met een instructeur tijdens de nacht, tot aan de kwalificatie van solo nachtvliegen.


Lt. E onthult dat de stagiairs in de toekomst naar verwachting al aan de admiraal zullen worden blootgesteld tijdens de helikoptertrainingsfase op de BIST (Flight School): "In de komende jaren zullen er extra trainingshelikopters aankomen op de BIST (Flight School , die zal worden gebruikt voor het trainen van Lily met behulp van de bug en het gebruik van de vliegen.


86 weergaven0 opmerkingen

תגובות


bottom of page