israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Joop Soesan

Niet na vaccinatie, antilichamen presteren het best na een Covid-infectie


Ter illustratie. Foto Fusion Medical Association op Unsplash


Na verloop van tijd daalt het aantal SARS-CoV-2-antilichamen bij zowel eerder geïnfecteerde als gevaccineerde mensen, maar de prestaties van antilichamen verbeteren pas na eerdere infectie en niet na vaccinatie.


Dit resultaat van het baanbrekende onderzoek, geleid door Dr. Carmit Cohen van het Sheba Medical Center in Israël, zal in april worden gepresenteerd op het European Congress of Clinical Microbiology and Infectious Diseases.


De bevinding van Cohen kan verklaren waarom eerder geïnfecteerde patiënten beter beschermd lijken te zijn tegen een nieuwe Covid-infectie dan degenen die alleen zijn gevaccineerd.


Zij en haar collega's analyseerden de door antilichamen geïnduceerde immuunrespons bij 130 herstelde personen gedurende maximaal een jaar en vergeleken deze met 402 gematchte personen die dubbel waren gevaccineerd met het Pfizer-vaccin maar nooit Covid-19 hadden gehad.


De onderzoekers ontdekten dat de aantallen antistoffen een maand na vaccinatie hoger waren dan die bij de Covid-19 herstelde patiënten. Deze aantallen daalden echter sterker in de gevaccineerde groep.


Hoewel de aviditeitsindex (kwaliteit van antilichaamprestaties) aanvankelijk hoger was bij gevaccineerde personen dan bij herstelde patiënten, veranderde de aviditeit in de loop van de tijd niet significant bij gevaccineerde personen, maar nam deze geleidelijk toe bij herstelde patiënten.


Dit zou kunnen verklaren waarom dubbel gevaccineerde personen die nooit Covid-19 hebben opgelopen, meer kans hebben om na zes maanden een infectie te krijgen.


Van alle herstelde patiënten ondervonden 42 (36%) langdurige Covid, waaronder psychische (5%), neurologische (9%), cardiovasculaire (5%) en respiratoire (31%) symptomen.


De auteurs concluderen: “Terwijl het aantal antilichamen in de loop van de tijd afneemt bij zowel Covid-19 herstelde patiënten als gevaccineerde personen, neemt de kwaliteit van antilichamen toe na infectie, maar niet na vaccinatie. Deze resultaten bieden specifieke kenmerken van de immuunrespons die de differentiële bescherming tegen Covid-19 bij eerder geïnfecteerde en gevaccineerde personen kunnen verklaren."

187 weergaven0 opmerkingen
bottom of page
israelnieuws