top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Nieuw apparaat voor aan het stuur beschermt fietsers en scooterrijders


Het ZooZ-apparaat gemonteerd op het fietsstuur. Foto met dank aan Autotalks


Een betaalbaar apparaat dat fietsers en scooterrijders waarschuwt voor het gevaar van onzichtbare automobilisten, zou wereldwijd veel ongelukken kunnen voorkomen, zegt het in Israël gevestigde Autotalks.


Het bedrijf gebruikt V2X-technologie (vehicle-to-everything) om tweewielers met andere weggebruikers te verbinden en hen te waarschuwen voor elkaars aanwezigheid.


Het apparaat, ZooZ 2 genaamd, geeft een visuele waarschuwing aan tweewielers als een voertuig een kruispunt nadert en hen zou kunnen raken. Het waarschuwt hen ook voor bestuurders die een bocht naar rechts aangeven die zich in hun dode hoek bevindt, en auto's die door rood licht rijden.

Bestuurders die het toestel hebben, worden eveneens geattendeerd op de tweewieler. ZooZ 2 maakt gebruik van draadloze technologie, zodat het tweewielers betrouwbaar kan detecteren, zelfs als de zichtlijn wordt belemmerd.


Het bedrijf zegt dat driekwart van de fiets- en scooterongevallen wordt veroorzaakt door bestuurders die de tweewieler niet opmerken - en het is bijna altijd de tweewieler die er slechter af komt.


"Autotalks beschouwt alle verkeersongevallen als vermijdbaar, en die ongevallen met fietsen en scooters verdienen speciale aandacht", aldus oprichter en CTO Onn Haran tegen ISRAEL21C.


"We zijn vastbesloten om ons nieuwe veiligheidsapparaat voor micromobiliteit onmiddellijk beschikbaar te maken om de levens van tweewielerrijders over de hele wereld te redden."


Fietsers en scooterrijders passen het apparaat op hun stuur voor $ 50 tot $ 100 of het kan geïntegreerd worden op high-end modellen. ZooZ 2 communiceert momenteel alleen met de 10% van de auto's die V2X-compatibel zijn, maar de technologie zal worden opgenomen in de meeste nieuwe voertuigen die in 2025/26 worden gelanceerd.


De eerste versie van het ZooZ micromobiliteit apparaat werd gelanceerd in september 2021. Autotalks zegt dat de bijgewerkte versie validatietests ondergaat door vier fabrikanten van fietsen of hun onderdelen, en door twee voertuigfabrikanten.


Autotalks toonde het ZooZ 2-apparaat vorige week op de Velo-City Conference, de wereldtop voor fietsen, in Ljubljana, Slovenië.


Het plug-and-play apparaat maakt gebruik van software van de in de VS gevestigde V2X-specialist Commsignia en is met succes getest door het Europese consortium Project SECUR (Safety Enhancement through Connected Users on the Road).


Autotalks heeft al vergelijkbare technologie voor motorfietsen geproduceerd en zegt dat de eerste motorfietsfabrikant deze in 2024 in massaproductiemodellen in Europa zal opnemen.236 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page