top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Nieuw kankeronderzoek maakt een betere immunotherapiebehandeling mogelijk

(Van links naar rechts): Onderzoekers Tal Goldberg, Dr. Shahar Alon, Michal Danino en Prof. Gonen Singer. Foto met dank aan Bar-Ilan Universiteit via ISRAEL21c


Onderzoekers in Israël hebben voor het eerst een manier ontwikkeld om rechtstreeks te meten hoe kankercellen die het lichaam aanvallen, interageren met de immuuncellen die het lichaam verdedigen.


Door geavanceerde scantechnieken toe te passen op het cel- of weefselmonster van een patiënt uit een standaardbiopsie, kunnen ze aanvullende inzichten verkrijgen die kunnen helpen bij het op maat maken van gepersonaliseerde behandelplannen.


De doorbraak, gerealiseerd door een team van de Bar-Ilan Universiteit (BIU), stelt artsen in staat de complexe wisselwerking tussen kankercellen en immuuncellen beter te begrijpen.


Hierdoor zullen ze kankerpatiënten een effectievere immunotherapiebehandeling kunnen bieden.


“Kankercellen hebben het vermogen om immuuncellen te manipuleren en zo de natuurlijke afweer van het lichaam te omzeilen. Door de moleculaire veranderingen te kwantificeren die optreden wanneer immuuncellen kankercellen tegenkomen, krijgen we een dieper inzicht in dit complexe samenspel”, zegt Dr. Shahar Alon, hoofdonderzoeker aan de Faculteit Ingenieurswetenschappen van BIU tegen ISRAEL21c.


Het onderzoeksteam, geleid door studentonderzoekers Michal Danino en Tal Goldberg, ontdekte dat specifieke typen immuuncellen verschillende genetische kenmerken vertonen wanneer ze in de buurt van kankerweefsel komen.


Hun aanpak voor het sequencen van biopsieën biedt nu een krachtig hulpmiddel voor het identificeren van de genen die betrokken zijn bij de immuunrespons op kanker. Door te beoordelen in welke mate het immuunsysteem bij individuele patiënten wordt geactiveerd, zullen artsen beter geïnformeerde beslissingen kunnen nemen over immunotherapiebehandelingen, waardoor uiteindelijk de patiëntresultaten kunnen worden verbeterd.


Het onderzoek van het team werd gefinancierd door de Israel Cancer Association, de Israel National Science Foundation en de Sheba/Bar-Ilan Grant (een gezamenlijk onderzoeksinitiatief tussen Sheba Medical Center en Bar-Ilan).


Moshe Bar Haim, CEO van de Israel Cancer Association, wees op het belang van medische doorbraken zoals deze.


“Dit nieuwe inzicht in de reactie van het immuunsysteem op kankercellen houdt een belofte in voor effectievere behandelingen en hogere herstelpercentages,” zei hij.

429 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven

1 Comment


Ton van Hagen
May 30

Ben zelf ook met een BCG blaasspoeling bezig al een jaar, maar hopelijk heb ik mazzel dat het blijft aanslaan.

Like
bottom of page