top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Nieuw onderzoek: EU houdt PA niet verantwoordelijk voor schending mensenrechten


EU-vergaderzaal. Screenshot YouTube


Uit een onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van B'nai Brith International, een joodse filantropische organisatie, komt het beeld naar voren dat de Europese Unie niet genoeg heeft gedaan om ervoor te zorgen dat haar financiering aan de Palestijnse Autoriteit (PA) het aanzetten tot geweld en mensenrechtenschendingen niet ondersteunt.


Ook beweert de EU "dat er door de Palestijnse Autoriteit geen geld wordt gegeven aan families van veroordeelde terroristen die in Israël gevangen zitten, en dat er in Palestijnse leerboeken niet wordt aangezet tot haat en wijdverbreid antisemitisme".


Uit onderzoeken door de Israëlische regering zijn echter genoeg bewijzen dat het tegenovergestelde waar is.


"Al vele jaren wordt de EU bekritiseerd omdat ze haar praktijk niet in overeenstemming brengt met de principes met betrekking tot de Palestijnse Autoriteit en Palestijnse non-profitorganisaties", zei Alan Schneider, directeur van B'nai Brith.


In het rapport wordt ook beweerd dat de EU haar eigen waarden niet hooghoudt wanneer ze de PA blijft financieren, gezien de praktijk van de PA om toelagen te betalen aan de families van degenen die door Israëlische troepen gevangen zijn genomen of zijn vermoord. Critici noemen de praktijk 'betalen voor doden', omdat het geld ook naar Palestijnen kan gaan die zijn veroordeeld voor brute terreurdaden, voegt de Times of Israel hieraan toe.


De EU heeft te lang "een oogje dichtgeknepen voor de praktijk van betalingen aan de families van veroordeelde terroristen, die worden geprezen als martelaren", zei Europees parlementslid David Lega.


De onderzoekers voerden aan dat Brussel voorwaarden moet stellen aan zijn hulp aan de PA en moet overwegen wetgeving aan te nemen die hulp verbiedt zolang Ramallah stipendia blijft uitbetalen aan Palestijnse veiligheidsgevangenen en hun families.


Opvallend is dat in het rapport geen melding wordt gemaakt het beleid van de Palestijnse leider over de veiligheidscoördinatie met Israël, waarin veiligheidstroepen van de Palestijnse Autoriteit samenwerken met de Israëlische inlichtingendienst om Hamas en de islamitische Jihad-terroristen op de Westelijke Jordaanoever te bestrijden.96 weergaven0 opmerkingen
bottom of page