top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Nieuw peiling laat zien dat bij nieuwe verkiezingen geen enkel blok een meerderheid haalt


Screenshot 103FM


Als er nu nieuwe verkiezingen zouden worden gehouden zou dat weinig verschil maken, en haalt geen enkel blok een meerderheid van 61 of meer Knesset zetels. Daarentegen zou de linkse Meretz partij de kiesdrempel niet halen, blijkt uit een peiling van radio 103FM.

De aankondiging van Meretz Knesset lid Ghaida Rinawie Zoabi afgelopen donderdag, dat ze de coalitie van premier Naftali Bennett en plaatsvervangend premier Yair Lapid verlaat, bracht de mogelijkheid van nieuwe verkiezingen weer volop in het nieuws.


Uit de peiling van Radio 103FM, blijkt duidelijk dat de Meretz partij zal worden gestraft en de kiesdrempel van 2,5% niet zal halen.


Ook wordt duidelijk dat geen enkel blok een meerderheid in de Knesset zal halen, het Netanyahu-blok zal precies 60 zetels van de 120 zetels in de Knesset halen, namelijk 36 van Likud, negen van de Religieuze Zionistische Partij, acht van Shas en zeven van United Torah Judaism.


Aan de andere kant staat het blok van de huidige regeringscoalitie dat 53 zetels zal halen: Yair Lapid's Yesh Atid partij krijgt 18 zetels – lager dan eerdere peilingen – Labour en Blue and White beide met acht, Yamina met zes, Yisrael Beytenu met vijf en New Hope en Ra'am met elk vier zetels.


De Gezamenlijke Arabische Lijst, die in principe nooit tot een blok toetreedt, zou zeven zetels halen.


Wat opvalt in deze peiling is dat het extreemrechtse Knesset lid Itamar Ben Gvir de afgelopen maanden steeds meer publieke steun heeft gekregen - deels vanwege zijn agressieve houding tegenover de huidige golf van terrorisme. Hij en zijn extreemrechts vriendje Smötrich

halen met de Religieuze Zionistische Partij 9 zetels. Zouden ze echter ieder afzonderlijk aan de verkiezingen meedoen dan halen ze ieder 5 zetels.


Veel hangt af of de oppositie onder leiding van Netanyahu's Likud partij tegen het regeringsvoorstel voor een vergoeding van 2/3 van de kosten van een studiebeurs voor soldaten die hun dienst erop hebben zitten.


Met de steun van Netanyahu besloot fractievoorzitter Yariv Levin zich te verzetten tegen elk belangrijk wetsvoorstel dat door de coalitie werd ingediend.


Een groep IDF-officieren had woensdag een ontmoeting met Levin en smeekte hem om het wetsvoorstel te steunen. Levin zei dat Likud het geven van beurzen van 100% van het collegegeld steunde. Maar het wijzigen van de rekening zou een aanzienlijke vertraging vereisen nadat de Schatkist 100 miljoen Shekel had begroot voor de huidige versie van de rekening.


Mocht de Likud tegen gaan stemmen dan zou dit weleens zijn weerslag kunnen hebben die tot uitdrukking zal komen in minder Knesset zetels.


Het worden spannende en interessante dagen.

80 weergaven3 opmerkingen

3 commenti


Joop Soesan
Joop Soesan
22 mag 2022

Daarom denk ik dat deze regering voorlopig blijft zitten

Mi piace
HansLa23
HansLa23
22 mag 2022
Risposta a

Denk ik ook geen alternatief

Mi piace

HansLa23
HansLa23
22 mag 2022

Wat een puzzel , let op NL krijgt hetzelfde

Mi piace
bottom of page