top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Nieuw RNA-medicijn kan de sleutel zijn tot het genezen van eierstokkanker


Screenshot YouTube


In wat een wetenschappelijke doorbraak zou kunnen zijn, gebruikten onderzoekers van de Universiteit van Tel Aviv onlangs cytoskelet-geassocieerd eiwit (CKAP5) als basis voor RNA-nanogeneesmiddelen om kankercellen aan te pakken die resistent zijn tegen zowel chemotherapie als immunotherapie.


In dierproeven richtten de wetenschappers zich met succes op onstabiele mutaties in de weefsels van eierstokkanker, waardoor een overlevingskans van 80 procent werd bereikt. Volgens de American Cancer Society staat eierstokkanker op de vijfde plaats in sterfgevallen door kanker bij vrouwen.


Het team dat verantwoordelijk is voor de doorbraak wordt geleid door Prof. Dan Peer, een wereldwijde pionier in de ontwikkeling van op RNA gebaseerde geneesmiddelen. Hij staat aan het hoofd van het Laboratory of Precision Nanomedicine en is TAU's vice-president voor R&D.


TAU onderzoeksteam leider Prof. Dan Peer. Foto met dank aan de Universiteit van Tel Aviv


Peer zei tegen ISRAEL21C dat hij ervoor koos om zich te concentreren op eierstokkanker omdat het een goed doelwit was.


"Hoewel zeer resistent tegen zowel chemotherapie als immunotherapie, is dit type kanker erg gevoelig voor het uitschakelen van CKAP5. Er moet worden benadrukt dat het CKAP5-eiwit een nieuw doelwit is in de strijd tegen kanker. Het richten op celdeling is niet nieuw, maar het gebruik van RNA om eiwitten te targeten die deel uitmaken van het skelet van de cel (cytoskelet) - dit is een nieuwe benadering en een nieuw doelwit dat verder moet worden onderzocht. "


Zijn team testte het medicijn ook op 20 andere soorten kanker. Sommige kankercellen bleken gevoeliger dan andere voor de behandeling. Kankers met een hoge genetische instabiliteit, die meestal zeer resistent zijn tegen traditionele behandelingen, bleken bijzonder gevoelig te zijn voor CKAP5.


De co-auteur van de studie, Sushmita Chatterjee, een Indiase postdoctorale student in het laboratorium van Peer, legde uit: "De lipide nanodeeltjes ontwikkeld door Prof. Peer stelden ons voor het eerst in staat om dit eiwit tot zwijgen te brengen door gerichte toediening van een RNA-medicijn. We hebben bewezen dat CKAP5, een eiwit dat verantwoordelijk is voor de stabiliteit van de cel, tot zwijgen kan worden gebracht en dat deze procedure instort en de hele kankercel vernietigt. "


De studieresultaten werden onlangs gepubliceerd in het tijdschrift ScienseAdvances.121 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page