top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Nieuwe aanwijzing voor het begrijpen van de progressie van Alzheimer bij vrouwen


Prof. Hermona Soreq, rechts, en de Kroatische postdoc Tamara Zorbaz. Foto door Yosef Adest/Hebreeuwse Universiteit via ISRAEL21c


Een moleculair mechanisme dat leidt tot versnelde cognitieve achteruitgang bij vrouwen met de ziekte van Alzheimer werd voor het eerst beschreven door neurowetenschappelijke onderzoekers van de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem in Alzheimer's & Dementia: The Journal of the Alzheimer's Association.


Alzheimer, de belangrijkste oorzaak van dementie, treft onevenredig veel vrouwen, bij wie de ziekte sneller vordert dan bij mannen. Bovendien veroorzaken de huidige therapeutische medicijnen om de progressie van symptomen te vertragen ernstigere bijwerkingen bij vrouwen.


De studie, geleid door hersengenexpert prof. Hermona Soreq en prof. Yonatan Loewenstein, ontdekte een direct verband tussen een familie van mitochondriale RNA-fragmenten en de snelheid van dementieprogressie bij vrouwen.


De bevindingen geven aan dat ernstige uitputting van mitochondriale RNA-fragmenten geërfd van de moeder, in de aangetaste hersenkernen, correleert met de snelle achteruitgang van cognitieve vaardigheden bij vrouwen met de ziekte van Alzheimer.


Prof. Hermona Soreq. Foto door Yosef Adest/Hebreeuwse Universiteit via ISRAEL21c


"Deze ontdekking biedt de eerste moleculaire verklaring voor de versnelde cognitieve schade die optreedt in de hersenen van vrouwen met de ziekte van Alzheimer, en opent de deur voor verbetering van de huidige behandelingsprotocollen," zei Soreq in gesprek met ISRAEL21c.


Ze zei dat de studie implicaties heeft voor de levensvatbaarheid van de behandeling van de symptomen van Alzheimer met op RNA gebaseerde therapieën die de afgelopen jaren zijn ontstaan.


"Met deze ontdekking kunnen we een cruciale stap voorwaarts zetten in de ontwikkeling van medicijnen die geschikt zijn voor vrouwen die aan deze verwoestende aandoening lijden, en de weg vrijmaken voor optimale zorg en ondersteuning voor Alzheimerpatiënten en hun families."


De studie kreeg steun van onder andere de Amerikaanse National Institutes of Health en de Israel Science Foundation.


Andere leden van het onderzoeksteam waren onder meer HUJ-masterstudent computationele biologie Dana Shulman en Amerikaanse collega's David Bennett, directeur van het Rush Alzheimer's Disease Center; prof. Elliott Mufson, directeur van het Alzheimer's and Brain Trauma Research Laboratory, Barrow Neurological Institute; en prof. Sudha Seshadri, oprichter en directeur van het Glenn Biggs Institute for Alzheimer's and Neurodegeneratieve Disease bij UT Health San Antonio.

88 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page