top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Nieuwe biologisch afbreekbare plantenbakken zijn bedoeld om plastic te elimineren


Bioplasmar potten zijn volledig biologisch afbreekbaar, op basis van organisch afval en biologische lijmen en lijmen. Foto door Benjamin UBL via ISRAEL21C


Je tuin of vensterbank aankleden met planten is super leuk. Wat minder leuk is, en veel minder groen, is de stapel lege plastic plantpotten die achterblijven. Maar die berg afval is geen feit, zoals het Israëlische bedrijf Bioplasmar aantoont.


Het bedrijf, opgericht in 2011, maakt van compost volledig biologisch afbreekbare plantpotten die direct in de grond kunnen worden geplant, waar ze binnen enkele weken uiteenvallen.


"Het idee kwam eigenlijk uit de wereld van het bakken van brood", legt Zamir Eldar, CEO van Bioplasmar, uit. “We begonnen thuis te experimenteren. Het idee was om organische materialen die in de natuur voorkomen, zoals plantenstekken, te versnipperen en – zoals bij bakken – te koppelen met lijmen en additieven.”


Bioplasmar liet zich voor zijn biologisch afbreekbare potten inspireren door de wereld van het bakken. Foto door Zamir Eldar via ISRAEL21C


Ze begonnen allerlei biologische, ecologische lijmen uit te proberen.


“Toen we zagen dat het op handmatig niveau werkt, hebben we een heel groot persapparaat gemaakt in China en begonnen we onze eerste experimenten daar te doen. Toen hebben we besloten om onze operatie naar Europa te verhuizen, vanwege het bewustzijn daar over plastic en klimaatverandering.”


Alle R&D wordt echter in Israël uitgevoerd.


Bloemen voor het stadhuis van Parijs

Bioplasmar werkte samen met het Franse afvalverwerkingsbedrijf Veolia aan een grote pilot voor het stadhuis van Parijs, waarbij bloemen in de biologisch afbreekbare potten werden gekweekt en direct in de grond op een beroemd plein werden geplant.


Sindsdien heeft het bedrijf een fabriek met vier persen in Frankrijk opgericht, van waaruit het zijn producten verkoopt aan gemeenten en tuincentra in het hele land en in buurland België. Er wordt een nieuwe Duitse fabriek gebouwd waar de productie gebaseerd zal zijn op spuitgieten.


"We bouwen een fabriek die de eerste in zijn soort is, waarin we aanzienlijke hoeveelheden organisch materiaal gaan verwerken tot een eindproduct", legt Eldar uit. “Een grote uitdaging was om dit geheel industrieel te maken. De productie omzetten in iets dat kan worden gedaan op een manier die financieel levensvatbaar, schaalbaar en betaalbaar is.”


De injectiemethode kan worden gebruikt voor het maken van veel grotere producten, bijvoorbeeld een boompot van vier liter.


“Er is heel veel vraag naar in de wereld, maar het is heel moeilijk om het met een pers te maken. We zijn al gevraagd om allerlei interessante dingen te maken, zoals netten en wegwerpborden”, vertelt Eldar aan ISRAEL21c.


“In het begin werd ons verteld dat spuitgieten een droom is, aangezien je geen compost kunt injecteren. Bij injectie draait alles om vloeibaar materiaal en compost is natuurlijk geen erg vloeibaar materiaal. Daarom gingen we oorspronkelijk voor persen, maar ook dat proces kost veel moeite. Daarom hebben we besloten om de mogelijkheid van injectie te onderzoeken.”


Ondanks alle nee-zeggers slaagde Bioplasmar erin de problemen met spuitgieten te overwinnen en diende een patent in voor het proces.


Circulaire economie

De producten van Bioplasmar zijn ook uniek, zegt Eldar, omdat ze standhouden wanneer dat nodig is en daarna volledig in de aarde verdwijnen als ze eenmaal zijn geplant.


De potten van Bioplasmar behouden hun vorm terwijl de planten in de kweekruimte groeien, maar ontbinden eenmaal geplant. Foto door Zamir Eldar via ISRAEL21C


"Als de pot in de kwekerij staat terwijl de plant groeit, moet hij vier maanden standhouden en niet vergaan" voordat hij wordt verkocht, merkt hij op.


"Onze grootste uitdaging was om deze zandloper te vinden, deze klok die weet hoe hij een stabiel product moet maken dat kan worden gebruikt en bewaterd zonder uit elkaar te vallen totdat het de grond raakt."


Eldar legt uit dat we met behulp van kennis van de samenstelling van materialen kunnen bepalen hoe snel ze zullen ontbinden. Boompotten moeten bijvoorbeeld een heel jaar standhouden, niet slechts een paar maanden.”


Bioplasmar heeft concurrenten die materialen gebruiken zoals hout- en papierpulp, bioplastic of rijst- of kokosresten.


Eldar zegt dat elk zijn nadelen heeft: hout en papierpulp vallen vrij snel uit elkaar in de kassen en zijn niet gemakkelijk te vervoeren; bioplastic houdt het goed in de kas, maar vergaat niet volledig wanneer het wordt geplant; en kokosvezels blijven vele maanden in de grond en belemmeren een gezonde wortelgroei, en ze moeten ook van ver worden gehaald.


"We zijn echter geïnteresseerd in circulaire economie - in het halen van de grondstoffen van de plaatsen waar we produceren en om vervolgens onze eindproducten te verkopen aan dezelfde gebieden", merkt Eldar op.


“Ons materiaal komt uit particuliere tuinen en gemeentetuinen, allerlei stekken. Het materiaal wordt naar planten gebracht waar het wordt gecomposteerd, en we nemen grote hoeveelheden van de restanten van deze afgekeurde compost mee. Het is gemaakt van allerlei soorten stengels en bladeren, of van landbouwafval zoals maïsstekken en plantenstengels.”


De potten van Bioplasmar verteren binnen 12 weken volledig en worden compost voor de bodem.


Hogere opbrengst

Planten planten in deze potten, voegt Eldar toe, is ook goed voor de planten zelf.


Bioplasmar-potten voeden de grond zodra ze uiteenvallen. Foto door Martin UBL via ISRAEL21C


“We ontdekten dat als je groenten en fruit zoals tomaten, komkommers, paprika's, watermeloenen of meloenen plant, je ze meestal uit de pot haalt en in de grond plant. Maar op deze manier scheur je de wortels kapot en kan de plant moeilijk acclimatiseren. Ook als er ziekten in de grond zijn, wordt het voor de plant heel gemakkelijk om geïnfecteerd te raken. Maar als het in een pot zit, blijft het groeien en breekt het uit naar de grond als het sterker is. De opbrengst is zo hoger.”


Het bedrijf, gefinancierd door private angel-investeerders, wil durfkapitaal aantrekken en de Amerikaanse markt betreden, terwijl de productie in andere delen van Europa wordt verhoogd.


In de toekomst is Bioplasmar ook van plan om zijn materialen om te zetten in pellets, die het kan verkopen aan andere bedrijven die spuitgietprocessen gebruiken om hun producten groener te maken.


"In de toekomst zouden we, in plaats van fabrieken te bouwen, de bestaande infrastructuur kunnen gebruiken van bedrijven die plastic producten maken, maar willen stoppen met plastic", concludeert Eldar. "We zullen ze deze pellets verkopen en ze zullen ze in huis injecteren, misschien met slechts kleine veranderingen aan de machines."


Klik hier voor meer informatie.
42 weergaven0 opmerkingen
bottom of page