top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Nieuwe biologische behandeling voor inflammatoire darmziekten


Ter illustratie. Screenshot YouTube


Een nieuwe therapeutische strategie voor de behandeling van inflammatoire darmziekten (IBD) zou werken door het verwijderen van ontstekingsinducerende succinaatmoleculen die worden uitgescheiden door darmbacteriën.


De methode is gebaseerd op bevindingen in het laboratorium voor biochemie en farmacologie van de Ben-Gurion Universiteit van de Negev (BGU), prof. Ehud Ohana, die verhoogde darmspiegels van succinaat laat zien bij mensen met IBD.


Succinaat is een metabolisch molecuul dat betrokken is bij verschillende biochemische celprocessen. Verschillende recente onderzoeken tonen aan dat succinaat ontstekingen veroorzaakt, met name de ontstekingsactiviteit van macrofagen, witte bloedcellen in het immuunsysteem.


Het isoleren van de succinaatmoleculen en het cheleren ervan - een chemisch bindingsproces dat helpt ze uit het lichaam te verwijderen, wordt voorgesteld in een onderzoek uitgevoerd door Moran Fremder, een MD/PhD-student in het laboratorium van Ohana, in samenwerking met professor Jae Hee Cheon van de Yonsei University in Zuid-Korea.


IBD, voornamelijk de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa, treft tot 1,5 procent van de Amerikaanse volwassenen en miljoenen mensen wereldwijd en kan leiden tot een ernstig verminderde kwaliteit van leven en tot aanzienlijke morbiditeit.


“De huidige behandelingen voor IBD omvatten antibiotica, steroïden en biologische behandelingen die gericht zijn op het remmen van de activiteit van het immuunsysteem. Dergelijke behandelingen kunnen bijwerkingen op de lange termijn hebben, en geen enkele behandelt de onderliggende oorzaken van IBD, die grotendeels onbekend zijn, "legde Ohana uit.


"Onze nieuwe bevindingen tonen aan dat IBD, althans gedeeltelijk, wordt aangedreven door veranderingen in de activiteit van darmbacteriën en door de ophoping van succinaat in de darm, wat leidt tot chronische ontsteking. Daarom kan chelatie van succinaat IBD behandelen en ontstekingen verminderen."


Ohana voegde eraan toe dat de therapeutische peptiden van zijn laboratorium "identiek zijn aan moleculen die van nature in ons lichaam voorkomen en daarom waarschijnlijk geen schadelijke immuunreactie zullen veroorzaken."


De onderzoekers stellen ook voor om biochemische methoden te gebruiken om succinaatconcentraties in biologische monsters te meten voor een betere diagnose en monitoring van IBD en gerelateerde symptomen.


De bevindingen van het onderzoek zijn gepubliceerd in Cell Reports .


Josh Peleg, CEO van het technologieoverdrachtbedrijf van de universiteit, BGN Technologies, zei dat BGN octrooibescherming heeft aangevraagd en nu op zoek is naar een strategische partner voor de verdere ontwikkeling en commercialisering van deze veelbelovende uitvinding.215 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page