top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Nieuwe celtherapie voor multipel myeloom levert een responspercentage van bijna 90% op


Screenshot YouTube


Bijna 90 procent van de 74 kankerpatiënten met multipel myeloom reageerden goed op een geavanceerde CAR-T-celtherapie ontwikkeld door prof. Polina Stepensky , directeur van de beenmergtransplantatieafdeling van het Hadassah Universitair Medisch Centrum in Jeruzalem.


Meer dan de helft van de proefdeelnemers ging in volledige remissie en geen van hen ondervond meer dan minimale en milde bijwerkingen.


"Dit zijn dramatische resultaten en vertegenwoordigen enorme hoop voor patiënten met een ziekte die tot op heden ongeneeslijk was", zei Stepensky tegen ISRAEL21c.


Multipel myeloom is de op een na meest voorkomende hematologische ziekte, goed voor 1 procent van alle kankers en 10 procent van de bloedkankers.


De experimentele CAR-T-celtherapie is gebaseerd op genetische manipulatietechnologie die is ontwikkeld in Hadassah in samenwerking met prof. Cyrille Cohen , hoofd van het laboratorium voor immunologie en immunotherapie aan de Bar-Ilan Universiteit .


"Het Amerikaanse bedrijf IMMX Bio heeft een patentlicentie verworven en we staan ​​op het punt een klinische proef in de VS te openen", zei Stepensky. "Het plan is om binnen een jaar de FDA-goedkeuring van het medicijn te bereiken."


Ze zei dat meer dan 200 patiënten uit Israël en de rest van de wereld op een wachtlijst staan ​​voor proeven met de behandeling.


"Vanwege de complexiteit van de productie en de complexiteit van de behandeling zelf, komt er slechts één patiënt per week in behandeling, die nog steeds wordt uitgevoerd als onderdeel van een proef."


Het proces begint met het isoleren van tumorbestrijdende T-cellen van het immuunsysteem van de patiënt via een aferese-apparaat. De geëxtraheerde T-cellen worden verbeterd met een in het laboratorium ontworpen virus en een genetisch segment dat codeert voor een receptor tegen de kankercellen. De gemanipuleerde cellen worden terug in de patiënt geïnjecteerd om tumoren te vernietigen.


Het baanbrekende idee om immuuncellen te gebruiken om kankercellen te bestrijden, werd enkele decennia geleden geïnnoveerd, ook in Israël, in het laboratorium van prof. Zelig Eshhar aan het Weizmann Institute of Science .


Momenteel is CAR-T-therapie ernstig beperkt in beschikbaarheid en onbetaalbaar met meer dan $ 400.000 per behandeling.


Stepensky zei dat de nieuwe methode "veel geavanceerder en geavanceerder" is, maar ook betaalbaarder en toegankelijker.留言


bottom of page