israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Nieuwe cursus moeten vrouwen een leidinggevende rol in kibboetsen geven


Deelnemers aan het vrouwelijk leiderschapsprogramma van de kibboets ontmoeten de secretaris-generaal van de Kibboets-beweging Nir Meir (in het blauw). Foto Hilit Ben Zvi, via ISRAEL21C


De kibboetsen van Israël hebben altijd voorop gelopen op het gebied van gelijkheid tussen mannen en vrouwen: sinds hun oprichting werkten vrouwen op het land, namen ze deel aan de leiding en werden ze over het algemeen gezien als net zo capabel als hun mannelijke tegenhangers.


En toch worden de meeste leidinggevende posities in kibboetsorganisaties en -industrieën nog steeds vervuld door mannen, waarbij vrouwen de C-status nog niet helemaal bereiken.


Dit besef heeft de Kibbutz Movement, de Kibbutz Industry Association en Supersonas, een organisatie die zich inzet voor het bevorderen van vrouwen naar leidinggevende posities, ertoe aangezet om een ​​cursus op te zetten met de naam 'The Academy for future CEO's'.


De organisatoren van de kibboets vrouwelijk leiderschapscursus. Foto door Inbal Leviatan, via ISRAEL21C


Het brengt vrouwen uit topfuncties in de kibboetsgemeenschap samen om hen nuttige tools, een ondersteunende omgeving en netwerkmogelijkheden te geven.


"Het uiteindelijke doel van het initiatief is om vrouwen in staat te stellen sleutelposities te bereiken en de kibboetsbeweging en de kibboetsindustrieën te beïnvloeden, en om hun integratie in sleutelposities in de Israëlische samenleving als geheel mogelijk te maken", legt Hilit Ben Zvi, een van de organisatoren en de directeur van de cursus, uit.


"We hebben een breed scala aan deelnemers uit de kibboetsindustrie en gemeenschapsbeheer die de volgende fase willen bereiken of op zoek zijn naar dit gezelschap", voegt ze eraan toe. Deelnemers, merkt ze op, zijn onder meer accountants, CFO's, maatschappelijk werkers en HR-personeel, allemaal op managementniveau.


Het initiatief heeft zojuist de tweede cursus afgerond, waarvan 22 vrouwen afstudeerden. De vorige omvatte 24 deelnemers en er is belangstelling voor aankomende cursus, zegt Ben Zvi.


Een van de deelnemers aan de meest recente cursus was Raaya Ben Avraham, de gemeenschapsmanager van Kibbutz Naan in centraal Israël, die de leiding heeft over alle gemeenschappelijke sectoren van de kibboets, de procedures en voorschriften en de persoonlijke problemen van de leden.


“Het is niet eenvoudig om de kibboets waarin je woont te beheren. Je moet beslissingen nemen die van invloed zijn op het leven van mensen die je dan op de stoep tegenkomt”, zegt ze.


“Een van de belangrijkste dingen voor mij bij het volgen van deze cursus was dat naast de informatie die we kregen, de docenten en de eigenlijke studies, het voor mij belangrijk was om een ​​peergroup te hebben waarmee ik alles kon loslaten en ventileren”, ze legt uit.


“In managementfuncties, en vooral vrouwen in managementfuncties, nemen ze alles meer ter harte. Er moet een plek zijn waar je jezelf kunt ventileren, om de frustraties en de eenzaamheid van het werk de vrije loop te laten.”

52 weergaven0 opmerkingen
bottom of page
israelnieuws