top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Nieuwe gegevens van de Universiteit van Tel Aviv: 1 op de 3 reservisten op de campus is een vrouw

Foto IDF woordvoerder


De Universiteit van Tel Aviv is met bijna 30.000 studenten de grootste en meest diverse universiteit van Israël.


Nieuwe gegevens van TAU onthullen een grote verandering in de bijdrage van vrouwen aan de oorlogsinspanningen vergeleken met het verleden: in de eerste maanden van de huidige oorlog werden 6.657 TAU-studenten opgeroepen voor reservedienst bij de IDF (meer dan bij welke andere Israëlische universiteit dan ook), waaronder 2.228 vrouwen – 34%. Bovendien bleven in januari 2024, nadat de meeste reservesoldaten waren ontslagen, 2.545 TAU-studenten, waaronder 755 (29%) vrouwen, in actieve dienst.


Per faculteit geanalyseerd zijn de cijfers als volgt: van de 2.228 vrouwelijke reservisten waren er 481 afkomstig van de Faculteit Geneeskunde, 394 van Ingenieurswetenschappen, 373 van Levens- en Exacte Wetenschappen, 308 van Sociale Wetenschappen, 167 van Rechten, 100 van Geesteswetenschappen, 96 van Management, en de rest van andere eenheden. Van de mannen was het grootste aantal, 1.139, afkomstig van de Faculteit Ingenieurswetenschappen, 804 van Levens- en Exacte Wetenschappen, 483 van Geneeskunde, 333 van Management, 301 van Sociale Wetenschappen, 259 van Rechten, 238 van Geesteswetenschappen, en de rest van andere eenheden.


Volgens het besluit van de universiteit hebben alle studenten die worden opgeroepen voor reservedienst recht op een beurs van 2.000 tot 9.000 NIS (€ 500 - € 2.250), op basis van hun behoeften en het soort dienstverband en de duur ervan. De beurzen zijn een uiting van de waardering van TAU, maar ook van het inzicht dat deze studenten, wanneer ze terugkeren, zich zullen moeten concentreren op hun studie, en dat er weinig tijd overblijft voor werk.


Shir Shachar, 28, masterstudent aan de Faculteit Geneeskunde: "Ik werd vlak na het uitbreken van de oorlog opgeroepen voor reservedienst en diende als onderzoeker bij de Learning Unit van de Ground Forces. Ons team bestond uit zowel mannen als vrouwen , en het was heel spannend, waarbij ieder van ons een aanzienlijke bijdrage leverde aan de gemeenschappelijke oorlogsinspanning. De inzet, toewijding en vastberadenheid van alle reservisten bij hun taken, zowel in het veld als achter de linies, zijn erg belangrijk voor succes in de strijd. Alleen door samen te werken, waarbij iedereen zijn uiterste best doet, kunnen we de oorlog winnen."


Carmel Cohen, 3e jaars student aan de afdeling Theaterkunsten: “Op het moment dat ik werd opgeroepen, hoefde ik geen twee keer na te denken. Ik meldde me bij het Homeland Command en diende ongeveer drie maanden. Elke dag hielpen we burgers die getroffen waren door de oorlog, en het voelde geweldig, iedereen deed alles wat hij kon voor het leger en het land. Dit zijn moeilijke tijden voor ons, en we proberen zoveel mogelijk te helpen. Ik ben onlangs teruggekeerd naar TAU en ik wil mijn droom verwezenlijken en een actrice worden die mensen laat lachen. Natuurlijk, als ik weer wordt opgeroepen, zal ik gaan.'


Prof. Neta Ziv, VP voor Gelijkheid, Diversiteit en Gemeenschap bij TAU, juichte de reservisten op de campus toe: “Inderdaad, de grote bijdrage van vrouwen is duidelijk zichtbaar op alle terreinen van het leven: het leger, het publiek en natuurlijk de maatschappelijke arena’s. TAU erkent dat en eert de bijdrage van vrouwelijke reservisten en doet er alles aan om alle studenten die in de reservisten hebben gezeten of nog steeds dienen, te helpen hun studie in dit uitdagende studiejaar succesvol te hervatten.”
205 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page