top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Nieuwe gerichte therapie kan lupus-nefritis behandelen


Ter illustratie. Screenshot YouTube


Lupus (systemische lupus erythematosus), een auto-immuunziekte waarbij het lichaam zijn eigen weefsels aanvalt, kan vele organen aantasten. Ongeveer de helft van de patiënten met de diagnose lupus ontwikkelt lupus nefritis, die hun nieren kan vernietigen.


Niet alle lupus-nefritis reageert goed op de momenteel beschikbare medicijnen. Zelfs als dat het geval is, kunnen de medicijnen ernstige bijwerkingen veroorzaken.


Een nieuwe gerichte therapie die specifieke immuun cellen remt die geassocieerd zijn met lupus nefritis bleek effectief in het verbeteren van nierontsteking in diermodellen van lupus en lupus nefritis.


Deze aanpak zou een effectievere en mogelijk gepersonaliseerde remedie voor lupus-nefritis kunnen bieden, zei de co-leider van het multinationale onderzoeksteam, prof. Chaim Putterman van de Azrieli-faculteit voor geneeskunde van de Bar-Ilan University (Safed, Israël) en de Albert Einstein School of Medicine (Bronx, NY), tegen ISRAEL21C.


De therapie richt zich op T-cellen van het immuunsysteem, die interageren en binden met andere cellen zoals een sleutel in een slot past. T-cellen die CD6 (het slot) tot expressie brengen, binden zich met een molecuul ALCAM (de sleutel), wat leidt tot nierontsteking.


De onderzoekers ontwikkelden een antilichaam dat de interactie tussen CD6 en ALCAM blokkeert. Toen deze route in diermodellen werd geblokkeerd, zagen de onderzoekers een significante verbetering van de nierontsteking.


In een afzonderlijk experiment ontdekten de onderzoekers verhoogde niveaus van ALCAM in urinemonsters van patiënten met lupus nefritis. Dergelijke patiënten zouden de beste kandidaten kunnen zijn voor de nieuwe antilichaamtherapie. Lopende klinische onderzoeken zullen bepalen of de bevindingen leiden tot therapeutisch voordeel voor mensen.


De studie was het hoofdartikel in de uitgave van 4 januari van het Journal of Clinical Investigation, geschreven door onderzoekers van de Azrieli-faculteit der geneeskunde van de Bar-Ilan University in Israël, het Albert Einstein College of Medicine in New York, de University of Houston en de in de VS gevestigde farmaceutisch bedrijf Equillium, met verschillende andere academische medewerkers.47 weergaven0 opmerkingen
bottom of page