top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Nieuwe haven van Haifa ingehuldigd - voor het eerst kunnen schepen tot 18.000 containers lossen


Gedeelte van de nieuwe haven van Haifa. Screenshot YouTube


Het ministerie van Transport en de Israel Ports Company schrijven geschiedenis. De nieuwe haven van Haifa Bay werd woensdag 1 september 2021 ingehuldigd na 15 jaar planning en constructie. Het is de eerste van twee nieuwe havens die onlangs in Israël zijn gebouwd en die naar verwachting concurrentie tussen de havens mogelijk zullen maken en tegelijkertijd een revolutie teweeg zullen brengen in de hele Israëlische economie, aangezien 99% van de internationale handel via de zeehavens wordt afgehandeld.


De nieuwe Bay Port die vandaag is ingehuldigd, is een van de grootste infrastructuurprojecten in Israël. Meer dan 5,5 miljard Shekel (€ 1,4 miljard) werd geïnvesteerd in enkele van de meest geavanceerde infrastructuur en operationele apparatuur ter wereld. De haven strekt zich uit over 840.000m2 voor de kust en is na zes jaar bouwen geopend.Tijdens een beperkt lanceringsevenement dat woensdag werd gehouden door het ministerie van Transport en Israel Ports Company, in samenwerking met het internationale bedrijf dat de haven zal exploiteren, de Shanghai International Port (Group) Co., Ltd. (SIPG), begroette minister van Transport en Verkeersveiligheid, Merav Michaeli, de aanwezigen via video.


Door de opening van de haven kunnen grote schepen met 18.000 containers of meer in Israël aanmeren, terwijl de los- en laadtijden worden verkort. Deze schepen zijn 400 meter lang en 62 meter breed en speciaal voor hen werden dokken van 800 meter lang gebouwd.


Naast de enorme bijdrage van de nieuwe haven aan de economie, is het een belangrijke groeimotor voor het noordelijke grootstedelijk gebied en de stad Haifa. De bijdrage van de Bay Port aan de stad Haifa en het omliggende gebied wordt geschat op NIS 1,5 miljard (€ 400 miljoen), en de haven zal naar verwachting duizenden nieuwe banen opleveren.Het eerste schip wat van de nieuwe haven gebruik maakte was het gigantische containerschip Cosco Shipping Alps, gebouwd in 2018 die 14.500 containers kwam lossen.


Dit is het eerste megaschip dat de nieuwe Bay Port in Haifa aandoet, geëxploiteerd door SIPG uit Shanghai. De enorme omvang van het schip, dat momenteel aan een kade in de nieuwe haven ligt afgemeerd, brengt voor het eerst het potentieel van de haven naar voren om met dit soort schepen om te gaan, en zelfs grotere, die nog nooit eerder in Israël zijn gezien.
1.085 weergaven0 opmerkingen

Comentarios


bottom of page