top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Nieuwe hyperthermische behandeling biedt hoop voor mensen met stadium 4 uitgezaaide kanker


Het nieuwe fase "Sarah" -systeem voor de behandeling van uitgezaaide tumoren. Foto met dank aan New Phase


Het is een van de meest hartverscheurende momenten in de geneeskunde en in het leven. De arts informeert een patiënt dat zijn of haar stadium 4-kanker over het hele lichaam is uitgezaaid en dat er niets meer kan worden gedaan, behalve een verwijzing voor hospice-zorg schrijven.


Maar wat als er een manier was om die stadium 4-tumoren met de helft te verkleinen? Het zou de kanker niet doen verdwijnen, maar zou het veranderen van een waarschijnlijk doodvonnis in een "chronische ziekte" met behandelingen die om de paar maanden nodig zijn.


Dat is wat het in Petah Tikva gevestigde New Phase hoopt te doen door elektromagnetische hyperthermie toe te passen om inoperabele tumoren te behandelen. Bij hyperthermie wordt het lichaam opgewarmd.


Het is al langer bekend dat kankercellen niet van warmte houden. Ze sterven wanneer de temperatuur ongeveer 45 graden Celsius (114 Fahrenheit) bereikt. Niet-kankercellen daarentegen kunnen temperaturen tot 55C/131F overleven.


Dat komt omdat tumorcellen een ongeorganiseerde vaatstructuur hebben die, in tegenstelling tot normale cellen, moeite heeft om warmte af te voeren.


New Phase injecteert speciaal door IV gemaakte ijzeroxide nano deeltjes. De nano deeltjes zijn ingebed in een faseovergangsmateriaal (dat energie afgeeft of absorbeert om voor warmte of koeling te zorgen) en gecoat met polyethyleenglycol (een verbinding die is afgeleid van aardolie).


New Phase medeoprichter en CEO Ofer Shalev. Foto met dank aan New Phase


Ze lokaliseren de tumoren via een proces dat bekend staat als EPR - "verbeterde permeabiliteit en retentie", legt Ofer Shalev, die samen met Dr. Rafi Hof New Phase oprichtte, uit aan ISRAEL21C.


"Tumorcellen voeden zich met bloedcapillairen, waar veel lekkage is", vertelt Shalev aan ISRAEL21c. “Dit gebruiken we om in de kankercellen te 'lekken'. Dit is de doorlaatbaarheid van EPR.”


Selectieve vernietiging


Vier uur na ontvangst van de nano deeltjes injectie ligt de patiënt op een bed in een RF-machine die een elektromagnetisch inductiesysteem gebruikt om niet-ioniserende straling te genereren.


Deze straling verwarmt de nano deeltjes tot maximaal 50 graden Celsius door de polariteit van hun ijzeroxidekern te veranderen. Patiënten die een New Phase behandeling ondergaan, dragen een speciale deken om zichzelf af te koelen.


De patiënt ligt op een bed in een RF-machine voor de elektromagnetische behandeling. Foto met dank aan New Phase


Uitgezaaide kanker in stadium 4 is bijzonder verraderlijk omdat veel van de "micro-metastasen" zelfs microscopisch niet kunnen worden geïdentificeerd. Dat maakt het onmogelijk om dit soort tumoren operatief te verwijderen. Maar de nano deeltjes van New Phase kunnen ze vinden.


En zelfs als niet alle tumoren worden vernietigd, verandert de behandeling een stadium 4-kanker in iets dat meer lijkt op stadium 2 - waarvoor veel meer behandelingsopties beschikbaar zijn.


"Zelfs het verminderen van een kankergezwel met 30% tot 50% is een enorme prestatie", benadrukt Shalev.


Als sommige nano deeltjes hun weg vinden naar gezonde cellen, kunnen die cellen overleven. "Zo vernietigen we selectief alleen de kankercellen", zegt Shalev.


Als er niets anders te bieden is


Waarom de technologie van New Phase niet gebruiken voor eerdere stadia van kanker?


'Dat kunnen we', zegt Shalev, 'maar we wilden beginnen met kankers in stadium 4, waar we niets anders te bieden hebben. In Israël sterven elk jaar 11.000 patiënten aan kanker. In de VS zijn dat er meer dan 600.000 – en het aantal neemt toe met 5.000 mensen per jaar. Dus zelfs het omgaan met alleen die subset van patiënten is veel werk."


Shalev en zijn partner werkten eerder samen bij ReDent-Nova, dat tandheelkundige apparaten en instrumenten ontwikkelt om wortelkanalen te behandelen. Ze noemden de technologie van New Phase "Sarah" naar de moeder van Hof, die aan longkanker overleed.


"We willen dat patiënten overleven tot [een hoge leeftijd] en sterven om andere redenen dan kanker", zegt Shalev.


New Phase is tot dusver getest met muizen, varkens en konijnen en met “enkele menselijke patiënten” in een ziekenhuis in Nahariya in het noorden van Israël. Deze Fase I klinische studies begonnen met een vrij lage dosis.


"Bij elk cohort zullen we steeds meer doses toevoegen", zegt Shalev.


Effectiviteitsresultaten zijn nog niet binnen. “Maar uit MRI-scans weten we dat de nanodeeltjes hun doel bereikten”, zegt Shalev.


Systemische benadering


De nano deeltjes worden door New Phase ontwikkeld in een 'clean room' bij Karmiel. Het lab wordt gerund door drie vrouwelijke Druzen chemici uit een nabijgelegen dorp.


New Phase is niet het enige bedrijf dat hyperthermie gebruikt om kankercellen te doden. "Maar wij zijn de enigen die het gebruiken voor systemische behandeling", vertelt Shalev aan ISRAEL21c.


“Anderen injecteren nano deeltjes in een specifieke tumor om die lokaal te behandelen. Het maakt ons niet uit waar de micro-metastasen zich bevinden. Ze houden onze nano deeltjes vast en worden later vernietigd door de hyperthermie.”


Een andere Israëlische startup, AlphaTau , gebruikt alfastraling om tumoren te doden. Ook deze benadering is zeer lokaal, gericht op specifieke tumoren.


De nano deeltjes behandeling van New Phase zal pas eind 2024 of begin 2025 beschikbaar zijn. Zo lang duurt het om alle klinische onderzoeken uit te voeren.


Maar het goede nieuws is dat het goedkeuringsproces sneller zal zijn dan wanneer het een medicijn zou zijn, omdat de Amerikaanse Food and Drug Administration heeft ingestemd om de behandeling van New Phase te categoriseren als een medisch hulpmiddel van klasse 3.


Multicultureel team


De wetenschappelijke adviesraad van New Phase omvat Prof. Dan Peer, directeur van het Laboratory of Precision NanoMedicine aan de Universiteit van Tel Aviv; Dr. Glenwood Goss, voorzitter van de Thoracic Oncology Site Committee en hoogleraar geneeskunde aan de Universiteit van Ottawa; en Dr. Arnold Cyjon, voormalig plaatsvervangend hoofd oncologie in het Shamir Medical Center in Israël.


Eind 2021 voegde het bedrijf prof. Zeev Rotstein toe, het voormalige hoofd van Hadassah en Sheba Medical Centers in respectievelijk Jeruzalem en Tel Aviv. Rotstein is een actieve adviseur en heeft goede relaties met Amerikaanse ziekenhuizen, merkt Shalev op.


New Phase, opgericht in 2013, heeft tot op heden $ 25 miljoen opgehaald (een groot deel van het familiekantoor van serie-ondernemer Aharon Lukach) en heeft een multidisciplinair team van 30 ingenieurs, biologen en chemici in dienst.


Shalev is er trots op dat het bedrijf een 50-50 mix van mannen en vrouwen heeft. De start in de NextGen Technologies incubator in Nazareth betekende ook dat het bedrijf zowel Joodse als Arabische Israëli's in dienst heeft.


De technologie van New Phase zal patiënten die lijden aan solide tumorkankers gedeeltelijk "inhalen" met hun bloedkanker-tegenhangers, waar immunotherapie al veel aandoeningen, zoals lymfoom, heeft omgezet in "chronische kankers".


Voor meer informatie over Nieuwe Fase, klik hier.2.686 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page