israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Nieuwe landbouwhervorming en Europeesche standaards moeten levensonderhoud goedkoper maken


Screenshot YouTube


Na de eerdere aankondiging van de ministeries van Financiën en Economie een plan aan om de regeldruk voor importeurs te verlichten en meer invoer toe te staan ​​om de kosten van levensonderhoud te verlagen, komen nu minister van Financiën, Liberman, en minister van Landbouw, Oded Forer, met een plan aan om de concurrentie in de landbouwsector te vergroten, het assortiment beschikbare producten te vergroten en de prijzen van fruit, groenten en eieren voor de consument te verlagen.


Het programma zal Israëli's zo'n 2,7 miljard shekel per jaar besparen, of 840 shekel (€ 230) per jaar per huishouden, zeiden de ministers. Forer noemde de stap 'de grootste hervorming die de afgelopen 30 jaar in de landbouw is doorgevoerd", meldt The Jerusalem Post.


Het in de Wet economische regelingen die de begroting 2021-2022 zal vergezellen, opgenomen vijfjarenplan, zal de concurrentie verminderen door een brede en geleidelijke verlaging van de tarieven voor alle groenten en fruit , evenals onmiddellijke prijsverlagingen voor een verscheidenheid aan producten, waaronder eieren, avocado's, knoflook, erwten, vijgen, artisjokken en meer.


Bovendien zal Israël de Europese normen voor groenten en fruit erkennen en zal de regulering van uit Europa geïmporteerde producten worden verminderd. Dit leidt tot een forse uitbreiding van het verwachte importaanbod, zodat bijvoorbeeld nectarines en abrikozen het hele jaar door geconsumeerd kunnen worden en niet alleen in de zomermaanden. Andere producten die momenteel niet toegankelijk zijn voor de Israëlische consument, zullen ook op de markt kunnen komen.


Het programma omvat ook een breed steunpakket voor de landbouwsector, waaronder directe begrotingssteun voor elke boer per gecultiveerde dunam, steun voor de eierindustrie, uitgebreide belastingvoordelen om kapitaalinvesteringen aan te moedigen, steun voor het voldoen aan de normen voor het merken van lokale producten, verlaging van de kosten van landbouw door betere input, en een investering van meer dan 2 miljard shekel voor het verhogen van de productiviteit in de landbouwindustrie.


Eierboeren zullen directe subsidies krijgen voor elk geproduceerd ei, waarbij prioriteit wordt gegeven aan boeren in Galilea om de periferie te versterken. Daarnaast zullen subsidies en investeringen worden gegeven om hen te helpen upgraden naar modernere kippenhokken.


Het programma volgt de aanbevelingen van de OESO en is een belangrijke stap in het plaatsen van Israël tussen andere ontwikkelde landen voor landbouwbeleid.

48 weergaven0 opmerkingen
bottom of page
israelnieuws