israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Nieuwe microchip zou wetenschappers in staat kunnen stellen sperma in laboratorium te kweken


Screenshot YouTube


Onderzoekers in Israël hebben een siliconenmicrochip ontwikkeld die hen uiteindelijk zou kunnen helpen om menselijk sperma in een laboratorium te kweken.


De technologie is met succes getest op muizen en zou uiteindelijk effectief kunnen blijken bij het oplossen van mannelijke onvruchtbaarheidsproblemen.


Een team van de Ben-Gurion Universiteit van de Negev, in samenwerking met een onderzoeksgroep van het Technion – Israel Institute of Technology, zegt dat in de toekomst weefsel kan worden afgenomen van kankerjongens die agressieve chemotherapie ondergaan, of mannen met bepaalde onvruchtbaarheidsproblemen en gebruikt om sperma te produceren.


Het team heeft al een procedure ontwikkeld voor het maken van zaadcellen voor onvolgroeide muizen in het laboratorium en bereidt zich nu voor op de volgende fase: het toepassen van het experiment op cellen van mensen.


Het muizensperma wordt gekweekt met behulp van een microfluïdisch systeem dat een microchip bevat die is gemaakt van PDMS (polydimethylsiloxaan) die speciaal is aangepast voor het onderzoek.


"Deze studie opent een nieuwe horizon in het proces van het creëren van zaadcellen in een cultuur", zegt prof. Mahmoud Huleihel, van de Sraga Segal afdeling Microbiologie, Immunologie en Genetica, aan de Faculteit der Gezondheidswetenschappen van de universiteit, tegen ISRAEL21C.


“Het maakt de implementatie mogelijk van op microfluda gebaseerde technologieën in toekomstige therapeutische strategieën voor onvruchtbare mannen en bij het behoud van de vruchtbaarheid van kinderen die agressieve chemotherapie-/radiotherapiebehandelingen ondergaan die hun vruchtbaarheid in de puberteit kunnen schaden.


"Bovendien kan dit systeem ook dienen als een innovatief platform om het effect van medicijnen en toxines op de mannelijke vruchtbaarheid te onderzoeken."


Muizen die te jong zijn om sperma te produceren, waren het model waarmee het team een ​​natuurlijke omgeving kon simuleren voor het kweken van zaadcellen in de zaadbal.


Ze bouwden een compleet systeem met kanalen die de toevoeging van groeicellen, cellen uit de testikels of andere cellen uit de weefsels van het lichaam mogelijk maken.


De kweek werd na vijf tot zeven weken getest en er werden sperma buisachtige structuren gezien, die vergevorderde cellen bevatten in het proces van spermavorming.


Prof. Huleihel zei dat ze er zeker van moesten zijn dat de methode voor het produceren van sperma het risico zou vermijden dat kankercellen terugkeren naar het lichaam van de patiënt.


Het onderzoek is onlangs gepubliceerd in het peer-reviewed tijdschrift Biofabrication .


De onderzoeksgroep omvatte: Prof. Emeritus Eitan Lunenfeld, van de Faculteit der Gezondheidswetenschappen aan de Ben-Gurion Universiteit van de Negev en Soroka Medical Center, momenteel een senior faculteitslid aan de Ariel University en Prof. Gilad Yossifon, van de Faculteit Werktuigbouwkunde aan de Technion (momenteel een faculteitslid van de School of Mechanical Engineering aan de Universiteit van Tel Aviv).


Het onderzoek werd geleid door promovendi Ali Abu Madighem, van de afdeling Microbiologie, Immunologie en Genetica van Sraga Segal, Ben-Gurion Universiteit van de Negev en Sholom Shuchat van de afdeling Werktuigbouwkunde, Technion – Israel Institute of Technology.


De studie werd ondersteund door de Israel Science Foundation (ISF) en in samenwerking met de Chinese Foundation for Natural Sciences (NSFC), het Fertility Center van de Faculteit der Gezondheidswetenschappen, Ben-Gurion University of the Negev en Council for Higher Education Scholarships voor excellente promovendi uit de ultraorthodoxe en Arabische bevolking.

78 weergaven0 opmerkingen
bottom of page
israelnieuws