top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Nieuwe regering: meeste vrouwelijke ministers ooit, religieuze premier, Arabische moslim minister


De leiders van de acht coalitiepartijen. Screenshot Channel 12 News


Als de nieuwe regering wordt beëdigd is het een regering met aantal primeurs voor Israël en mogelijk andere westerse landen. Een premier die een keppeltje draagt, terwijl hij ook de leider is van, met slechts zeven zetels, kleinste partij van de acht partijen en met zijn 49 jaar de op één na jongste premier van Israël ooit.


Het zal ook een regering worden met waarschijnlijk acht vrouwelijke minsters, de eerste keer in de geschiedenis van Israël met zo een hoog aantal, waarvan een aantal op belangrijke en invloedrijke functies.


Deze vrouwelijke ministers zijn minister van transport Merav Michaeli (PvdA), minister van Binnenlandse Zaken Ayelet Shaked (Yamina), minister van onderwijs Yifat Shasha-Biton (New Hope ), minister van economie Orna Barbivai (Yesh Atid), minister van cultuur Karine Elharrar (Yesh Atid), minister van sociale gelijkheid Merav Cohen (Yesh Atid), minister van immigrantenabsorptie Pnina Tamano-Shata (Blauw en Wit) en minister van milieubescherming Tamar Zandberg ( Meretz).


Hoewel het niet voor het eerst is dat een Arabische partij van een regering deel uitmaakt, is het wel voor het eerst dat een Arabische partij zo'n sleutelrol heeft gespeeld bij de vorming ervan.


Analisten hebben opgemerkt dat het kabinet een divers kabinet zou zijn, waarbij ten minste een derde van de regeringsleden van Mizrahi-origine (uit Arbische landen afkomstige Joden) zou zijn. Het zal ook een Arabische moslim minister omvatten, minister van Regionale Samenwerking Issawi Frej van Meretz, en een in Ethiopië geboren minister, Tamano-Shata.


Ook een primeur is dat van de acht coalitie partijen er vier worden geleid door voormalige journalisten.


Vijf van de acht factieleiders hebben eerder als minister gediend in de regeringen van Netanyahu - Lapid, Sa'ar, Bennett, Yisrael Beytenu's Avigdor Liberman en Blue and White's Benny Gantz.


Een een feit dat zeker niet onvermeld mag worden : drie van de acht factieleiders begonnen hun politieke loopbaan als senior assistent van Netanyahu: Bennett, Liberman en Sa'ar. terwijl Yamina's Ayelet Shaked ook een aantal jaren voor Netanyahu heeft gewerkt.


Ondanks beweringen van Netanyahu dat het een linkse regering zal worden waarbij "de linksen het voor het zeggen krijgen in het veiligheidskabinet" klopt dat niet.


Volgens de berichten in de Hebreeuwse media zal het veiligheidskabinet drie Yamina-leden bevatten: Bennett, Shaked en Matan Kahana. Er zullen twee leden zijn van de Likud-afscheidende New Hope-partij, Gideon Sa'ar en Ze'ev Elkin, samen met Lieberman van Yisrael Beytenu, allen duidelijk van rechtse signatuur met een meerderheid van 6 - 4.

517 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page