israelnieuws israelnieuws
 
  • Joop Soesan

Nieuwe regeringscoalitie wil Knesset voorzitter snel vervangen om stemming mogelijk te maken


Lapid, Bennett en Abbas tijdens ondertekening akkoord. Screenshot Twitter


De 61 leden van de oppositie die gezamenlijk een regeringsakkoord hebben getekend zijn een procedure gestart om Yair Levin, voorzitter van de Knesset en Netanyahu getrouwe, zo snel mogelijk te vervangen.


Zij hebben daartoe donderochtend formeel een verzoek ingediend nadat bekend was geworden dat Levin had besloten zo lang mogelijk te wachten met de vertrouwensstemming voor de nieuwe regering en dat hij dat alleen zou toestaan ​​op de laatst mogelijke datum die door de wet is toegestaan ​​om de druk op Yamina MK's te vergroten om tegen de regering te stemmen.


De leden van de nieuwe regering willen Levin zo snel mogelijk vervangen door Micky Levi, voormalig commandant van Israëlische politie, en lid van de Yesh Atid partij van Lapid.


Er is een juridisch geschil over de vraag of de laatste datum aanstaande woensdag zou zijn, zeven dagen nadat de coalitie werd gevormd, of de maandag daarna, zeven dagen nadat de vorming van de coalitie, is aangekondigd in het Knesset-plenum.


Door Levin te vervangen, zou een nieuwe Knesset-voorzitter de vertrouwensstemming op de vroegst mogelijke datum, aanstaande maandag, kunnen brengen.


In een document dat werd donderdagochtend werd ingediend bij Knesset-secretaris-generaal Yardena Meller-Horowitz, verzocht het "bloc for change"-partijen om de stemming voor de verkiezing van de 24e Knesset-spreker op de agenda te plaatsen voor het volgende plenum, dat komende maandag bijeenkomt.


Echter, er is een probleem, Nir Orbach van Yamina zei 'dat hij het verzoek niet steunde en dat zijn handtekening zonder zijn medeweten was toegevoegd'. Hij verzocht om intrekking van zijn handtekening. Zonder Orbach zou de coalitie niet over de 61 MK's beschikken die nodig zijn om Levin af te zetten


Naftalie Bennett voert op dit moment intensieve gesprekken met Orbach om hem te bewegen zijn beslissing terug te draaien.
100 weergaven0 opmerkingen
 
israelnieuws