top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Nieuwe studie aan de Universiteit van Tel Aviv: Bestaande medicijnen kunnen de ontwikkeling van botmetastasen bij borstkankerpatiënten belemmeren

Screenshot YouTube


Onderzoekers van de Universiteit van Tel Aviv ontwikkelden een nieuwe therapeutische strategie, gebaseerd op bestaande medicijnen, om botmetastasen bij borstkankerpatiënten te remmen.


Met behulp van zowel een diermodel als weefselmonsters van patiënten in Israël en de VS hebben ze aangetoond dat een combinatie van medicijnen die al op de markt verkrijgbaar zijn botmetastase kan belemmeren en de overleving kan verbeteren. Op basis van hun bevindingen voorspellen de onderzoekers dat de behandeling in de toekomst kan worden toegepast op menselijke patiënten met borstkanker, maar ook op andere soorten kanker.

De baanbrekende studie werd geleid door prof. Neta Erez en dr. Lea Monteran van het laboratorium voor tumorbiologie van prof. Erez op de afdeling Pathologie, Faculteit Medische en Gezondheidswetenschappen, Universiteit van Tel Aviv. Het artikel werd gepubliceerd in Cancer Discovery.


De onderzoekers leggen uit dat ruim 75% van de patiënten met uitgezaaide borstkanker last heeft van botmetastasen die botweefsel vernietigen, waardoor breuken en veel pijn ontstaan. Bovendien wordt met de huidige technologieën zoals MRI- of CT-beeldvorming de diagnose van botmetastasen in de meeste gevallen gesteld wanneer de ziekte niet kan worden genezen. In deze studie zochten de onderzoekers naar een nieuwe manier om de progressie van botmetastasen te remmen.


Prof. Erez: “Een tumor is meer dan een verzameling kankercellen. Net als gezonde weefsels is een tumor een heel ecosysteem dat bestaat uit wederzijdse interacties tussen verschillende celtypen, waaronder cellen van het immuunsysteem, bindweefsel, bloedvaten, enz. Bovendien 'corrumperen' kankercellen vaak normale cellen, waardoor ze 'samenwerken' met de tumor en de groei van kankercellen ondersteunen. Het in een vroeg stadium blokkeren van de communicatiekanalen tussen kankercellen en gezonde cellen kan de groei van kankercellen belemmeren in de botten. Om dit te bereiken moeten de vroege stadia van het proces worden onderzocht."


Om de processen van botmetastasen te begrijpen, vergeleken de onderzoekers drie soorten botten van modelmuizen: gezonde, metastasen in een vroeg stadium en gevorderde metastasen. Ze ontdekten dat wanneer botmetastasen beginnen, T-cellen van het immuunsysteem ter plaatse komen en de metastasen binnendringen, maar niet in staat zijn deze te vernietigen.


Vervolgens ontdekten de onderzoekers dat de dodende activiteit van T-cellen wordt geremd door een ander type immuuncellen en identificeerden de eiwitten die verantwoordelijk zijn voor dit effect. Om deze remmende eiwitten te neutraliseren en de T-cellen te reactiveren, creëerden ze een nieuwe therapeutische combinatie die nog nooit eerder was geprobeerd: een medicijn dat de activiteit van de immuunremmende cellen tegengaat, samen met een antilichaam dat T-cellen activeert. Deze combinatie werd toegediend aan modelmuizen en de resultaten waren bemoedigend: de botmetastasen namen af en de overleving was significant verbeterd vergeleken met onbehandelde modelmuizen.


In de laatste fase van het onderzoek werkte het TAU-onderzoeksteam samen met de Sheba en Ichilov (Tel Aviv) medische centra en het Baylor College of Medicine in Texas. Ze onderzochten weefselmonsters van botmetastasen van patiënten met borstkanker, maar ook van andere soorten kanker, en ontdekten dat de immuuncellen die T-cellen remmen dezelfde eiwitten tot expressie brengen als die gevonden in het diermodel.


Prof. Erez: “Onze bevindingen suggereren dat de gecombineerde behandeling – het aanvallen van de cellen die T-cellen remmen en tegelijkertijd de T-cellen activeren – effectief kan zijn voor de behandeling van botmetastasen als gevolg van borstkanker, evenals andere soorten kanker. Het grote voordeel van onze strategie is dat beide medicijnen al op de markt verkrijgbaar zijn, en dat het proces voor het verkrijgen van vergunningen om ze te gebruiken tegen botmetastasen bij mensen daarom relatief kort kan zijn. Tegelijkertijd zijn klinische onderzoeken nodig om de effectiviteit van het nieuwe therapeutische middel te verifiëren. strategie."


De studie werd gefinancierd door het Israel Cancer Research Fund (ICRF), de Israel Science Foundation (ISF), Worldwide Cancer Research (WWCR) en het Amerikaanse ministerie van Defensie (DoD).

181 weergaven0 opmerkingen

Comentários


bottom of page