top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Nieuwe studie geeft hoop om autisme te genezen


De Amal Lab-leden aan de Hebreeuwse Universiteit. Foto door Igor Parvarov via ISRAEL21c


Een unieke studie van de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem heeft een eerste direct verband tussen stikstofmonoxide in de hersenen en autistisch gedrag onthuld, wat hoop biedt op het vinden van eindelijk een behandeling voor de neurologische aandoening.


Elk jaar krijgen miljoenen mensen in de wereld de diagnose autismespectrumstoornis. In de Verenigde Staten is autisme de meest voorkomende ontwikkelingsstoornis , waarbij één op de 44 mensen onder de 21 jaar in het spectrum zit. In Israël is bij meer dan 30.000 kinderen onder de 18 de diagnose autisme gesteld.


De studie - uitgevoerd op muizen gefokt met een autismemodel - toonde aan dat autisme-indicatoren toenemen naarmate stikstofmonoxide in de hersenen toeneemt. Omgekeerd, in gevallen waarin de niveaus van stikstofmonoxide op een gecontroleerde manier werden verlaagd, namen autisme-achtige symptomen dienovereenkomstig af. De muizen werden socialer, minder repetitief in hun gedrag en minder angstig.


De resultaten waren ook gecorreleerd met tests uitgevoerd met menselijke stamcellen en klinische bloedmonsters van kinderen met laagfunctionerend autisme.


De studie, geleid door Dr. Haitham Amal en zijn team van de School of Pharmacy van de universiteit, bevestigde de rol van stikstofmonoxide in de aandoening en opent nieuwe deuren voor de ontwikkeling van mogelijke behandelingen.


"Deze ontdekking kan implicaties hebben voor de relatie van stikstofmonoxide met andere neurologische ziekten, zoals de ziekte van Alzheimer, of psychiatrische ziekten zoals schizofrenie en bipolaire stoornis," zei Amal. "Ik heb goede hoop dat we met ons nieuwe begrip van het stikstofmonoxidemechanisme kunnen beginnen met het ontwikkelen van therapeutische medicijnen en miljoenen kinderen en volwassenen met autisme over de hele wereld kunnen helpen."196 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page