top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Nieuwe VISION EQXX van Mercedes-Benz met duurzame kunststofvervanger van UBQ Materials


Mercedes Benz VISION EQXX. Foto via UBQ Materials


UBQ Materials, ontwikkelaar van een thermoplast dat is gemaakt van 100% afval dat bestemd is voor stortplaatsen, heeft aangekondigd dat zijn volledig recyclebare, bio gebaseerde thermoplast zal worden gebruikt in de volledig elektrische Mercedes-Benz VISION EQXX, die werd gepresenteerd in een digitale wereldpremière op het Mercedes media online platform:Terwijl de meeste auto's op aardolie gebaseerde kunststoffen gebruiken voor de productie van onderdelen, gebruikte Mercedes-Benz de op bio gebaseerde thermoplast van UBQ Materials om de duurzaamheid van de VISION EQXX te maximaliseren. De nieuwe auto is voorzien van UBQ™ in de bionische structuur van de carrosserie van het voertuig en in interieurstructuren zoals de hoofdsteunen.


De openingen in het gietstuk van de achtervloer van de auto werden gesloten met behulp van patches gemaakt van UBQ™, geproduceerd op een 3D-printer. Deze UBQ™-patches zijn ontworpen om de stijfheid en geluiddempende eigenschappen van de megacast te optimaliseren. Deze unieke benadering kan gewichtsbesparingen opleveren in vergelijking met conventioneel geproduceerde gegoten constructies, wat een mijlpaal is in lichtgewicht ontwerp.


Het VISION EQXX-interieur maximaliseert het gebruik van duurzame bronnen, waaronder tapijten gemaakt van bamboe, bekleding afgeleid van cactussen en andere in het laboratorium gekweekte en bio gebaseerde alternatieven voor leer en textiel.


"De integratie van duurzame materialen in luxe, high-performance voertuigen is nog maar net begonnen", zegt Albert Douer, voorzitter en co-CEO van UBQ Materials. "UBQ™ kan naadloos worden geïntegreerd als een drop-in-oplossing met bestaande tools en productieprocessen, waaronder persvormen of 3D-printen."


In mei 2021 wonnen UBQ Materials en Mercedes-Benz samen de Sustainability Award in Automotive 2021 in de categorie “best start-up”, uitgereikt door Roland Berger en ATZ/MTZ. De twee bedrijven wonnen de prijs voor hun samenwerking bij het ontwikkelen van duurzame auto-onderdelen.69 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

تعليقات


bottom of page