top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Nira Ronen, 86: Kibboetspionier en grootmoeder van 12 kinderen. Vermoord door Hamas-terroristen in haar huis in kibboets Kfar Aza

Nira Ronen. Foto via Times of Israel


Artikel uit de Times of Israel serie Those We Have Lost.


Nira Ronen, 86, werd op 7 oktober vermoord door Hamas-terroristen in haar huis in kibboets Kfar Aza.


Ze werd samen met haar Filippijnse verzorger, Angelyn Aguirre , vermoord nadat ze weigerde de zijde van haar patiënt te verlaten.


Haar familie zei dat ze die ochtend met hen sprak en zei dat ze bang was en zich verstopte in de veilige kamer. Een uur later werd de verbinding verbroken en hebben ze nooit meer iets van haar gehoord.


Ze laat haar vier kinderen, Chen, Tzlil, Nitzan en Niv, en 12 kleinkinderen achter, evenals minstens één broer. Ze was vooroverleden door haar man, Akiva. Nira werd op 22 oktober begraven in kibboets Eyal.


Volgens Walla werd Nira geboren in kibboets Afikim en vestigde zich na haar legerdienst in Kfar Aza en behoorde tot de eerste oprichters. Daar ontmoette ze Akiva Ronen, die haar echtgenoot werd, en ze trouwden in de kibboets; hij stierf drie jaar geleden.

Gil Moalem omschreef Nira als “een moeder, grootmoeder, vriendin en geweldige buurvrouw voor de leden van kibboets Kfar Aza.”


In een video die in februari online werd geplaatst en niet lang voor het bloedbad werd gefilmd, bespreken Nira – en andere leden van de kibboets, waaronder Bilha Epstein , die ook op 7 oktober werd vermoord – de eerste jaren van de bouw van Kfar Aza in de jaren vijftig.


"Ik arriveerde in Kfar Aza, en toen ik daar aankwam, had ik de indruk alsof ik in een paradijs was aangekomen dat niets had", zei Nira in de film. Ze zei dat ze daar een paar maanden had doorgebracht voordat ze zich aanmeldde en Akiva ontmoette, "en de hele tijd dat ik in het leger zat, kwam Akiva me bezoeken - waar ik ook heen ging, hij was daar." Na het leger besloot ze niet terug te keren naar Afikim en vestigde zich in plaats daarvan in Kfar Aza.

'Deze plek had een bepaald soort magie', zei ze. “Het was niet mooi in de tijd dat we aankwamen, er was niet veel gras, veel van wat dan ook. Maar het maakte de jongeren blij die iets kwamen doen, dat was voor hen heel belangrijk. En het lag in hun handen, zij deden het.”


Op haar begrafenis herinnerde haar kleinzoon zich hun laatste gesprek toen het huis waar ze van hield in een hel veranderde.


“Savta, ik sprak je voor het laatst om 8.00 uur op die verschrikkelijke zaterdag”, las haar kleinzoon Omri Ronen voor op haar begrafenis. 'Je zei dat je met Angie in de veilige kamer was en dat je bang was. Dat er buiten werd geschoten en op de deur werd geklopt. Ik zei dat je je geen zorgen hoefde te maken.’


“Mijn grootmoeder was eerlijk tot op zekere hoogte”, vertelde Omri aan Channel 12 News. "Ze leefde een vol leven, ze glimlachte en opgewekt."


Omri zei dat toen hij uiteindelijk terugkeerde naar het huis van zijn grootouders in Kfar Aza, hij in haar dagplanner een briefje in het Arabisch vond dat door een van haar moordenaars was geschreven, met de tekst: 'Je zult hier sterven. Je blijft hier niet.”


“Mijn opa en oma hebben de kibboets gesticht, en deze plek is van hen en van ons”, schreef Omri later online. “Desalniettemin zullen we hier ons huis en onze gezinnen bouwen en doorgaan met het opbouwen van een sterk, welvarend en ontwikkeld land.”

250 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page