top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Noam en Alma Or hielden een dagboek bij maar wisten niet dat hun moeder was vermoord


Noam en Alma Or. Foto IDF woordvoerder


De 17-jarige Noam Or en zijn 13-jarige zus Alma, die werden ontvoerd uit kibboets Be'eri, werden zaterdagavond in de tweede ronde vrijgelaten uit Hamas-gevangenschap. Bij hun vrijlating hoorden ze dat hun moeder op 7 oktober was vermoord. "Ze wisten het niet toen ze werden ontvoerd, het was een heel traumatisch moment voor hen", vertelde hun oom Ahel aan CNN.


De oom zei ook dat de kinderen gevangen werden gehouden in ee appartement, samen met een andere vrouw die uit Be'eri was ontvoerd, en dat zij zelfs samen met haar een dagboek bijhield, dat ze bij vrijlating niet mochten meenemen. In feite wisten de kinderen en de derde vrouw niets van hun vrijlating. De broers vertelden hun oom dat ze uit de kamer werden gehaald ‘onder het voorwendsel dat ze naar het toilet gingen en daarna werden ze geboeid en geblinddoekt. Dit verborgen ze voor de vrouw die geheel alleen achterbleef – wellicht om psychologische druk uit te oefenen’. op haar."


"Hun grote droom om hun moeder te ontmoeten zodra ze vrijkwamen, werd verbrijzeld toen ze hoorden dat ze was vermoord", zei de broer van de moeder van de kinderen, Ahel Besoari, in een interview met CNN. "Mijn zus is op 7 oktober vermoord. De kinderen wisten het niet. We dachten dat ze samen waren toen ze werden ontvoerd", zegt de oom die op de Filipijnen woont. "Toen ze voor het eerst de grens overstaken en hun grootmoeder en oudere broer ontmoetten, was het eerste waar ze mee te maken kregen het feit dat hun moeder niet meer leefde. En het was een heel emotioneel en traumatisch moment voor hen." De vader van de broers, Dror, wordt nog steeds vermist en er wordt aangenomen dat hij in Gaza is ontvoerd.


De oom zegt ook dat Noam en Alma van hun ouders werden gescheiden en door de Hamas-terroristen werden meegenomen en in een huis in Gaza werden vastgehouden. Volgens hem vertelden ze dat ze samen met een andere ontvoerde uit de kibboets in een kamer waren vastgehouden. "Het was verschrikkelijk", zegt de oom over de omstandigheden waarin ze werden vastgehouden.


De oom zegt ook dat “Noam en Alma en de derde vrouw samen een dagboek schreven, maar ze mochten dat niet meenemen toen ze werden vrijgelaten. Sterker nog, ze wisten helemaal niet dat ze waren vrijgelaten, zoals Hamas zei, die verborg het voor de derde vrouw die niet werd vrijgelaten. Hij zegt dat Noam en Alma hem vertelden dat ze uit de kamer werden gehaald, ‘onder het voorwendsel dat ze naar het toilet gingen. Ze werden dus geboeid en geblinddoekt en met de auto naar de plek gebracht waar ze werden overgedragen aan de Rode Zee. Kruis." Hij voegt er verder aan toe dat de ontvoerders dit "verborgen voor de vrouw die geheel alleen achterbleef - misschien om psychologische druk op haar uit te oefenen."


Op weg naar de Rode Kruis auto. Foto IDF woordvoerder


“Toen ze vanuit het Hamas-voertuig richting het Rode Kruis liepen, hielden ze elkaars hand vast”, beschrijft Basuari. "Noam vertelde zijn zus dat hij verdriet voelde omdat ze omringd waren door inwoners van Gaza, burgers. Hij zei: 'Ik ben verdrietig voor hen omdat ze hier blijven' en ik ga naar huis."


Nu ze zijn teruggekeerd naar Israël, is de familie bezig met hun herstel. 'Ze zijn afgevallen, maar afgezien daarvan', zegt Baswari, 'gaat het prima met ze. Toen ik voor het eerst met ze sprak, sprak ik met Alma, die dertien is, en ze had een grote glimlach en sprankelende ogen toen ze verscheen tijdens de Zoom-oproep en ik vroeg me af wat er achter die sprankelende ogen zat? Wat zit er diep van binnen na de verschrikkelijke dingen die ze hebben meegemaakt? Het is nu moeilijk in te schatten.'


1.349 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page