top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Nobelprijswinnaar Daniel Kahneman: "Dit is het einde van het land zoals ik het ken"


Screenshot Channel 12 News


Professor Daniel Kahneman, de wereldberoemde onderzoeker die de Nobelprijs voor economie won, kijkt angstig toe. "Ik maak me vandaag meer zorgen dan tijdens de Yom Kippoer oorlog", zegt hij bezorgd in een interview voor "Savings Program" van Channel 12.


Wat Kahneman vooral zorgen baart, is de juridische revolutie die de regering promoot - degene die al heeft geleid tot een waarschuwing van de gouverneur van de Bank of Israel, een protest heeft uitgelokt in de hightechwereld en de bezorgdheid heeft doen toenemen onder ook de internationale kredietbeoordelaars.


"Voor mij is dit bijna het einde van de wereld, dit is het einde van het land zoals ik het kende", zegt de 88-jarige Kahneman, die in 2002 de Nobelprijs voor de economie won voor zijn uitgebreide onderzoek naar gedragswetenschappen in de economie en besluitvorming. "Ik probeerde te vergelijken of ik me in 1973 meer zorgen maakte en het antwoord - toen maakte ik me minder zorgen, vandaag meer. Ik maak me zorgen over de essentie van het land."


En Kahneman legt uit: "Wat er gaat gebeuren - dit is niet het land waar ik ben opgegroeid, dit is niet het land waar mijn kleinkinderen zullen willen wonen. Wanneer de uitvoerende macht de rechterlijke macht overneemt, bestendigt het de regel van welke partij dan ook. Dit is ongetwijfeld het einde van de democratie."


Volgens hem "sluit Israël zich aan bij Hongarije, Turkije en Polen - een zeer respectabele club van dictaturen die doen alsof ze een democratie zijn. Het proces begint met de afschaffing van het rechtssysteem als een onafhankelijk systeem en gaat verder met de pers en individuele vrijheid - dit is de richting."


Kahneman, die in 2013 ook de Presidential Medal of Freedom ontving van Barack Obama, legt uit: “In een democratie is het rechtssysteem onafhankelijk en heeft het uiteindelijk het laatste woord over de interpretatie van de wet. Het is geen meerderheid van 61 tegen 54, het is niet een meerderheid die bepaalt." Volgens hem is democratie nodig om een ​​regime te laten veranderen: "Degene die dit garandeert, is het rechtssysteem. Ik begrijp niet hoe je anders kunt beweren. Dit is in mijn ogen geen amendement, dit amendement is de vernietiging van de democratie."


169 weergaven0 opmerkingen
bottom of page