top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Nog geen overeenkomst om de Knesset naar huis te sturen tot en nieuwe verkiezingen te houden


Foto via GPO


Op woensdagavond was er geen overeenkomst geraakt tussen coalitie en oppositie om eind oktober, begin november nieuwe verkiezingen houden. De oppositie onder leiding van Likud wil eerst blackmails voordat ze akkoord gaan met de normaal democratie doorgaan.


De coalitie laat woensdag nog om de zogenaamde metrowet goed te keuren, bedoeld om de ontwikkeling en aanleg van een uitgestrekte metro in centraal Israël te bespoedigen.


Terwijl Yisrael Beytenu heeft gezworen de verspreiding van de Knesset tegen te houden als de metrowetgeving niet doorgaat, probeerde minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid de zorgen over de botsing op woensdag weg te nemen.


Lapid twitterde woensdagmiddag dat het "onmogelijk" was om een ​​wig te drijven tussen hem en Yisrael Beytenu-voorzitter Avigdor Liberman, in een poging om het inter-coalitiegekibbel te verminderen.


Het proces is de afgelopen dagen steeds chaotischer geworden, en gisteravond gingen MK's 's avonds naar huis, haastten zich terug voor een mogelijke stemming voor middernacht en gingen vervolgens weer naar huis.


De plenaire vergadering zou om 7.30 uur beginnen met toespraken van de hoofden van de fracties. Veel wetgevers leken echter al te laat te komen.


Rond 8.45 uur zal naar verwachting oppositieleider Benjamin Netanyahu het plenum toespreken.


Om 9.00 uur zal de afvallige Yamina MK Nir Orbach, voorzitter van de Knesset House-commissie die deze week verantwoordelijk is voor een groot deel van de vertraging van het verspreidingsproces, een toespraak houden.


Het probleem is echter een soort van blackmail van de oppositie echter in ruil voor haar steun dat Amichai Chikli's status als overloper zou worden teruggedraaid. Chikli, die in de Knesset was gekozen als lid van Yamina van de vertrekkende premier Naftali Bennett, werd door de partij afgezet omdat hij zich tegen de coalitie verzette, waardoor hij bij de volgende verkiezingen niet in een bestaande Knesset factie kon zetelen


Het ongedaan maken van Chikli's aanwijzing als "overloper" zou hem en zijn mede-afvallige Yamina van Idit Silman en Nir Orbach in staat kunnen stellen zich af te splitsen van de partij als een afzonderlijke factie en zich aan te sluiten bij Likud van oppositieleider Benjamin Netanyahu, terwijl ze de toegewezen verkiezingsfinanciering met zich meebrengen. Het is onduidelijk of een dergelijke stap juridisch toelaatbaar is.


Coalitie vindt echter dat dit juist niets heeft te maken met de stemming om de Knesset te ontbinden en na te aannemen om de Metro-wet goed te keuren en daarna de Knesset te ontbinden de situatie is zoals het zou zijn.


"Het feit dat Amichai Chikli bereid is de metro-wet op te offeren, die het leven van miljoenen Israëli's zal veranderen, om zijn persoonlijke politieke carrière te verbeteren en alleen maar aan zichzelf te denken, is het toppunt van ellende en opportunisme", zei Yamina in een verklaring. “Elke Israëliër die in een onnodige file staat, weet dat het komt door Amichai Chikli.”


"Overgave aan chantage in de Chikli-zaak is een corrupte deal die in strijd is met de wet en de beslissing van de Knesset commissie die over de kwestie heeft gestemd", tweette Sa'ar. “Dit 'witwassen' zal ook een aanmoediging zijn om de dag na de verkiezingen van partijen over te lopen. De oppositie heeft campagne gevoerd voor meer overlopers en de coalitie geeft het nu helaas een stempel van goedkeuring”


Als de Knesset donderdag om middernacht niet zou worden ontbonden, vervalt de langdurige wetgeving die de Israëlische wet toepast op Joden die op de Westelijke Jordaanoever wonen, een situatie die mogelijk ernstige juridische gevolgen zou hebben.


Als de Knesset donderdag voor middernacht wordt ontbonden, wordt deze zogenaamde kolonistenwet gedurende de periode van de interim-regering automatisch met zes maanden verlengd.


Daarna kan Lapid op vrijdag interim-passagier worden tot na de verkiezingen op 25 oktober of 1 november dit jaar.


Hoe dat verder gaat zullen we in de loop van de dag hopelijk weten welke kant het opgaat, en of de Likud stopt met de blackmail en doorgaat met democratie.

38 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page