top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Nog geen spoor van de zes ontsnapte terroristen; grote fouten gemaakt door gevangenis personeel


Gilboa gevangenis in noord Israël. Screenshot YouTube


Er is nog geen spoor van de uit Gilboa ontsnapte zes levensgevaarlijke terroristen. Zo een duizend agenten, militairen en personeel van de Shin Bet zijn op zoek naar de terroristen, waarbij nog steeds rekening wordt gehouden met de mogelijkheid dat ze een terreuraanslag zullen uitvoeren. Wat wel al duidelijk is dat er grote fouten door de veiligheidsdiensten van de gevangenis zijn gemaakt .


De zes ontsanpte Palestijnse terroristen, met op de onderstede rij in het midden Zakaria Zubeidi. Foto via Gevangenisdienst Media kantoor.

In het kort wat er tot nu toe bekend is: bouwplannen van de gevangenis stonden tot gisteren online; bewakers hebben niet gemerkt dat er onder hun neus werd gegraven; uitkijktoren was bemand door een slapende rekruut; melding over verdachte figuren werd niet serieus genomen en nam tijd voordat er actie werd ondernomen; zes levensgevaarlijke terroristen waren in één cel geplaatst.

De tunnel van waaruit de terroristen ontsnapten. Screenshot Channel 12 News.


Uit het eerste onderzoek van de de Israëlische Gevangenis Dienst, IPS, blijkt dat de zes terroristen rond 01:30 's nachts de badkamer van hun cel betreden. Ze tilden een van de metalen ventilatieopeningen in de vloer van de cel op en gingen de een na de ander de nauwe opening van de tunnel binnen.


Ze kropen over enkele tientallen meters naar de opening van de tunnel net buiten de gevangenis, die een paar meter vanaf de gevangenismuur lag, onder een wachttoren, waarin naar grote waarschijnlijkheid een slapende wacht. Ze zouden zich omkleden en van daaruit verder op de ontsnappingsreis.


Hoewel in het Hebreeuws. laat onderstaande video stap voor stap de ontsnapping zie:

Er wordt vanuit gegaan dat de terroristen vanaf hier gevlucht met een voertuig dat hen stond op te wachten. Om 01.49 uur werd een politie-oproep ontvangen van een taxichauffeur, die tijdens het rijden op Route 71 verdachten identificeerde met een object in hun hand. "Ik reed daar en zag verdachte personen", zei de burger in een oproep aan de politie hotline 100.


Een uitgezonden eenheid arriveerde minder dan tien minuten later op de locatie en begon het gebied te inspecteren en tankstationmedewerkers te interviewen.


Tegen twee uur 's nachts melde een andere burger in de buurt aan de politie dat hij een verdacht persoon had gezien. Om 02:14 meldde de plaatsvervangend commandant van het Beit She'an politiestation het incident aan de gevangenis, en pas om 03:29 's nachts werd een melding ontvangen over drie andere vermiste gevangenen.


Er zijn veel vragen gerezen, waarom werden zes levensgevaarlijke gevangenen bij elkaar in één cel geplaatst, hoe kon het dat tijdens de routine-inspecties in de cel de opening van de tunnel niet werd gevonden, hoe konden de gevangenen erin slagen het opgravingsgereedschap te bemachtigen.


De beelden in deze Hebreeuwse video geven duidelijk informatie over de onsnapping:

Zo zei Channel 12 News dat een dag voor de uitbraak de oudste gevangene van de groep, Zakaria Zubeidi, vroeg om overplaatsing naar de cel waar de vijf andere gevangenen zich bevonden, waarbij aan werd toevoegend dat de overplaatsing werd geaccepteerd zonder enige waarschuwing.


Zubeidi, een beruchte voormalige commandant van de terreurgroep Al-Aqsa Martelarenbrigade van Fatah, die in 2019 opnieuw werd gearresteerd nadat hij vermoedelijk de gewapende strijd had opgegeven voor artistieke bezigheden, zat in de gevangenis terwijl hij terechtstond voor twee dozijn misdaden, waaronder poging tot moord.


Volgens Channel 12 News en Walla News was de cel waarnaar Zubeidi werd overgebracht, weken of maanden het toneel geweest van heimelijke graafwerkzaamheden, terwijl gevangenen een gat uit de badkamer groeven en het onder een vloerplaat verstopten.


Aangezien de gevangenis wordt ondersteund door palen., hoefdenze niet zo diep onder de grond te graven, en konden ze gewoon er onderdoor kruipen totdat ze een gebied bereikten achter het hek. Van daaruit kropen ze uit het gat, waar ze werden opgewacht door hulp van buitenaf, die hen mogelijk met de auto opwachtte.


Naar nu bekend is stond de architecturale blauwdruk van de Gilboa-gevangenis waaruit de zes Palestijnse gevangenen ontsnapten, tot maandag online en hielp het mogelijk de gevangenen om te ontsnappen.


Onder de ontsnapte gevangenen is Zakaria Zubeidi, de voormalige leider van de Al-Aqsa Martelarenbrigade en een Fatah-activist, die o.a. werd beschuldigd van het plegen van een aanslag in 2002 op het Likud-partijkantoor waarbij zes mensen omkwamen.


De commandant van het noordelijke district, Shimon Lavi, zei vanmorgen dat de lege tunnel die onder de cel werd gevonden een "structurele fout" was die de gevangenen hadden ontdekt.. Hij voegde eraan toe dat de resterende gevangenen, ongeveer 400 mensen inmiddels over andere gevangenissen zijn verspreid, om de ontsnapping te onderzoeken.


Inmiddels is bekend geworden dat de opening van waaruit de groep buiten de gevangenis kwam, onder een uitkijktoren was waarvan de bewaker in slaap was gevallen en dus niet heeft gemerkt dat de gevangenen ontsnapten, aldus diverse Hebreeuwse media.


De politie onderzoekers gaan ervan uit dat, nadat ze uit de ondergrondse tunnel waren gekomen, de groep zich snel omklede voordat ze drie kilometer weg renden van de gevangenis naar een plek waar een voertuig op hen wachtte. Het was daar dat de groep uit elkaar viel, omdat niet alle gevangenen in de auto stapten, meldde Channel 12 News.


Het was onduidelijk waar de auto heen ging, hoewel men denkt dat in ieder geval enkele verdachten in Jenin zijn ontsnapt.


Inmiddels is er een massale klopjacht op de zes ontsnapten aan de gang, waarbij 1000 soldaten en politieagenten, geholpen door drones en heleikopters de gebieden in de buurt van Beit She'an en Jenin afspeuren, terwijl ze proberen informatie te verzamelen over de ontsnapping en de verblijfplaats van de gevangenen.


Volgens de Hebreewse krant Ynet geloofd de politie dat sommige van de verdachten het land zijn ontvlucht naar Jordanië, terwijl anderen in het Beit She'an-gebied of de noordelijke Westelijke Jordaanoever zouden zijn. Ook wordt er rekening mee gehouden dat een aantal van hen zullen proberen de Gaza strip te bereiken.


In veel Palestijnse steden en dorpen , en ook in Gaza werd uitgebreid gevierd dat de zes terroristen waren ontsnept. Onderstaande video is uit Hebron:


De hoge staat van alarm blijft dan ook van kracht, ook al doordat rekening wordt gehouden dat er mogelijk een terreuraanslag zal plaatsvinden op een synaoge of andere plek waar veel Israëlis ter gelegenheid van Rosh Hashana bij elkaar zijn.


Premier Bennett sprak na het incident met minister van Openbare Veiligheid Omer Bar-Lev en ontvangt voortdurend updates over het incident. In een korte verklaring zei Bennett: "Dit is een ernstig incident dat gezamenlijke inspanningen van al onze veiligheidstroepen vereist."


In een verklaring die kort na de gebeurtenis werd afgelegd, noemde de Islamitische Jihad de ontsnapping "heldhaftig" en voegde eraan toe dat het "het Israëlische verdedigingssysteem zal schokken". Vijf van de zes ontsnapten zijn aangesloten bij de beweging.


Een andere Hebreeuwse video waarvan de beelden genoeg duidelijk maken:

Hamas-woordvoerder Fawzi Barhoum prees de voortvluchtigen en zei: "de ontsnapping bewijst de moed van deze gevangenen, het bereiken van vrijheid ondanks zulke strenge veiligheidsmaatregelen. Het is een heroïsche en indrukwekkende actie", terwijl de groep ook het publiek op de Westelijke Jordaanoever opriep om onderdak te bieden aan de voortvluchtigen.


Ondertussen vierde Fatah-woordvoerder Munir al-Jaghoub de ontsnapping door te zeggen: "de droom van vrijheid wordt gedeeld door alle gevangenen... deze zes helden zijn erin geslaagd dit systeem te doorbreken."

140 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page