top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Nooit te laat: Jazzzangeres maakt op haar 40ste haar dromen waar


Leat Haber. Foto met dank aan Hit Record Promo via ISRAEL21C


Toen we jonger waren, droomden velen van ons ervan om entertainer of artiest te worden. Maar we waren te bang om onze passie te volgen omdat onze directe omgeving de droom onpraktisch of onrealistisch vond.


Als gevolg hiervan gaan de meeste mensen - ongeacht hun passie - normaal gesproken door met het vinden van een baan of studeren aan de universiteit, met de nadruk op "realistische" onderwerpen die ver verwijderd zijn van kunst.


Welnu, de Israëlische jazzzangeres Leat Haber is hier om de wereld te vertellen dat het nooit te laat is om je dromen te volgen en zelfs te leven.


"Ik heb getjilp gehoord over hoe ik zou moeten opgroeien en hoe ik leef in de film die ik in mijn hoofd heb gemaakt. Maar ik denk niet dat muziek een leeftijdsgrens heeft", zegt ze tegen ISRAEL21C.


Leat Haber in de videoclip voor haar nummer 'Before I Met You'. Foto door Elad Dadon via ISRAEL21C


Haber werd geboren in Hod Hasharon als dochter van een Britse moeder en een Israëlische vader. De zangeres zegt dat muziek een integraal onderdeel was van haar opvoeding, wat haar later ertoe aanzette zich in te schrijven voor de Rimon School of Music, de grootste onafhankelijke professionele school van Israël voor geavanceerde studie van verschillende muziekstijlen, waaronder jazz.


Later probeerde ze fulltime een zangcarrière na te streven, waarbij ze verdubbelde als serveerster om zichzelf financieel te ondersteunen. Na een paar jaar begon ze het gevoel te krijgen dat ze één tafel te veel had bediend. En zoals het verhaal gaat, stopte ze met muziek en besloot ze "een echte baan" te krijgen - in het geval van Haber, in de bloeiende hightechsector van Israël en later als lerares Engels.


Kan niet zonder muziek


Ze trouwde uiteindelijk en kreeg twee kinderen.


Muziek is echter nooit opgehouden een belangrijk onderdeel van haar leven te zijn. Dus toen "de grote 40" naderde, nam Haber de beslissing om muziek nog eens te proberen.


"Mijn kinderen zijn nu acht en vier. Ik kan eindelijk 's nachts slapen en dingen doen. Maar ik kan niet zonder muziek. Dus ik ben nu gewoon mijn carrière aan het herstarten. Als moeder zijn je enige passie in het leven is, is er niets mis mee, maar dat ben ik niet."Haber zegt dat haar man erg ondersteunend is en begrijpt dat als ze stopt met het najagen van haar droom, ze zich nooit heel zal voelen.


"Ik zeg altijd tegen mijn man: 'Ik moet schrijven.' Ik moet creëren om te begrijpen wat ik voel. Als je schrijft, begrijp je veel over jezelf – het is therapie."


Leat Haber in een promotiebeeld. Foto door Atar Alikim via ISRAEL21C


De zangeres zegt dat haar muziek altijd weerspiegelt waar ze op een bepaald moment in het leven staat. "Het is duidelijk dat het onderwerp nooit opgeven iets is waar ik veel over schrijf."


Geïnspireerd door de Britse cultuur


Haber zingt bijna uitsluitend in het Engels, geïnspireerd door haar moeder ("my number one fan"), die britse muziek door het huis speelde toen ze jonger was. Zowel haar moeder als haar grootmoeder waren zangeressen in hun jeugd.


Ondanks dat ze geboren en getogen is in Israël, brengt de zangeres veel tijd door in Engeland en spreekt ze zelfs Engels met haar kinderen.


"Ik was erg geïnspireerd door de Britse cultuur, door Engelstalige muziek", zegt ze. "Londen is mijn tweede thuis, maar ik zou er nooit fulltime wonen, ondanks dat ik een Brits paspoort heb. Ik ben erg Israëlisch van aard. Ik zou er echter niet tegen zijn om in Engeland op te treden", lacht ze.Voor haar bijna twee decennia durende onderbreking van de muziek, deed Haber een laatste poging om het op het internationale toneel te maken. Op 23-jarige leeftijd begon ze aan een tournee van zes maanden door Australië met een andere bevriende muzikant.


"Na mijn afstuderen aan Rimon probeerde ik toegelaten te worden tot een muziekschool in Nederland. Ik had een vreselijke auditie en werd niet geaccepteerd. Dus kocht ik een open ticket en vloog ik naar Australië, waar ik optrad in bars."


Veel dingen tegelijk


Haar muziek is niet wat je 'mainstream' zou noemen, met een duidelijk jaren '60-gevoel.


"Toen ik 11 was, kocht ik vijf cd's met muziek uit de jaren '50 en '60", zegt ze. "Mensen categoriseren dingen graag, maar zo ben ik niet. Eén persoon kan veel dingen tegelijk zijn."


Leat Haber en haar muziekband Salad Groove. Foto met dank aan Front Pictures via ISRAEL21C


Haber's liedjes waren zelfs te horen op de soundtrack van een Emmy-winnende Israëlische tv-show, "Nevsu", die op Netflix wordt gestreamd. De show vertelt het verhaal van een gemengd gezin dat door het leven in Israël navigeert.


De zangeres zegt dat het belangrijkste voor haar op dit moment is om haar eerste volledige album uit te brengen en een landelijke tour te beginnen met haar band, Salad Groove. Verrassend genoeg behoren gevangenissen tot de plaatsen waar ze van plan is een show op te voeren.


"Israël heeft een radiostation exclusief voor gevangenissen. Het wordt beheerd door gevangenen en het maakt deel uit van hun rehabilitatieprogramma. We hebben daar een keer opgetreden en ik wil het nog een keer doen", vertelt ze aan ISRAEL21c.


"Ik heb overal zin in. Ik hou van nieuwe ervaringen. Zo hoef je je nooit te vervelen. Het houdt je scherp. Zeker als je niet meer jong bent."


Kijk voor meer informatie de Instagram-pagina van Leat Haber.63 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page